Un lider separatist de la Lugansk anunţă încheierea retragerii armamentului greu

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 02 martie 2015 44 afişări

Forţele "republicii populare" de la Lugansk (LPR) au încheiat retragerea armamentului greu de pe linia de front, a anunţat luni un lider militar insurgent citat de agenţia rusă de stat Tass în pagina electronică.

"La 1 martie toate unităţile miliţiilor LPR au finalizat retragerea armamentului greu şi echipamentului, în conformitate cu Acordul de la Minsk", a declarat Igor Iaşcenko, adjunctul şefului miliţiilor separatiste din regiunea rebelă.

"Tot armamentul greu a fost retras de pe linia prevăzută prin acordurile de la Minsk", a subliniat el, adăugând că retragerea a fost monitorizată de către reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai presei.

Combatanţi separatişti din estul Ucrainei au mutat vineri lansatoare de rachete într-un loc situat la 70 de kilometri distanţă de linia frontului, în prima acţiune confirmată de respectare a prevederilor acordului de încetare a focului încheiat luna aceasta la Minsk.

Jurnalişti de la agenţia Associated Press au urmărit vineri dimineaţă patru camioane care transportau lansatoare de rachete Grad din fieful separatist Doneţk spre o fabrică de ciment din satul Novoamvrosiivske, situat în apropiere de frontiera rusă.

Retragerea armamentului greu trebuia să înceapă în urmă cu o săptămână, în baza acordului de încetare a focului încheiat de liderii Rusiei şi Ucrainei la 12 februarie. Ambele părţi s-au angajat să-şi retragă armamentul greu la o distanţă ce variază de la 25 şi până la 70 de kilometri de linia frontului, în funcţie de calibru.

Confruntările s-au diminuat în ultimele zile, într-un semn că s-au înregistrat progrese în aplicarea acordului de încetare a focului.

Peste 6.000 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei de la începutul conflictului armat între separatiştii proruşi şi forţele proguvernamentale, în aprilie, a anunţat luni biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
CRIZĂ,
RUSA
/actualitate/un-lider-separatist-de-la-lugansk-anunta-incheierea-retragerii-armamentului-greu-13919534
13919534
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.