Un altfel de Bancorex

Postat la 19 septembrie 2006 2 afişări

Si cehii au Bancorexul lor - chiar daca intr-o alta varianta decat cea autohtona, in privinta notei de plata pentru contribuabili se aseamana. Pentru preluarea fortata in anul 2000 de la grupul de investitii japonez Nomura a 46,15% din actiunile bancii IPB (Investicni a Postovni Banka), statul ceh va trebui sa acorde o despagubire de cel mult 1,4 miliarde de euro.

Si cehii au Bancorexul lor - chiar daca intr-o alta varianta decat cea autohtona, in privinta notei de plata pentru contribuabili se aseamana. Pentru preluarea fortata in anul 2000 de la grupul de investitii japonez Nomura a 46,15% din actiunile bancii IPB (Investicni a Postovni Banka), statul ceh va trebui sa acorde o despagubire de cel mult 1,4 miliarde de euro.


Decizia initiala a fost luata in luna martie a acestui an de Curtea de Arbitraj de la Londra. A urmat insa un apel depus de statul ceh la tribunalul de arbitraj international din Zürich. Cum apelul a fost respins, urmatorul pas este stabilirea valorii despagubirii, suma ceruta de Nomura fiind de 1,4 miliarde de euro. IPB a fost prima banca ceha ce a fost privatizata dupa caderea comunismului. In 1998, Nomura a achitat 80 de milioane de euro pentru pachetul de actiuni detinut de statul ceh. In 2000 era una dintre cele mai bolnave banci din tara, desi inca ocupa a treia pozitie din sistem.

 

Ministerul de Finante din acea perioada a pretins ca grupul japonez a efectuat tranzactii ilegale care aproape au ruinat banca. Din acestea - printre care s-a numarat vanzarea a doua fabrici de bere - Nomura ar fi castigat milioane de dolari pe seama micilor actionari. Managementul defectuos si imprumuturile extrem de generoase acordate au fost alte acuzatii aduse partii japoneze. Guvernul social democrat a decis in iunie 2000 sa plaseze IPB sub administrare fortata. Imaginile cu politisti inarmati pana in dinti care au inconjurat si preluat banca au fost transmise in intreaga lume. Apoi autoritatile cehe au vandut-o altei banci cehe, Ceskoslovenska obchodni banka (CSOB), pentru pretul simbolic de o coroana.

 

In actiunea depusa de Nomura la Curtea de Arbitraj de la Londra, Cehia a fost gasita vinovata de incalcarea prevederilor tratatului de protejare reciproca a investitiilor, incheiat intre Cehia si Olanda. Actiunile IPB au fost achizitionate de grupul japonez prin filiala sa din Olanda. Conform tratatului, grupul Nomura trebuia sa beneficieze de un tratament corect si echitabil, lucru care in opinia judecatorilor nu s-a intamplat. Dupa respingerea apelului inaintat de autoritatile cehe la un tribunal din Zürich, actualul ministru de finante,

 

Vlastimil Tlusty, a precizat ca va face tot ce este posibil pentru a reduce la minimum valoarea despagubirii pe care o va plati statul ceh. Una dintre posibilitati este si cererea inaintata de Cehia tribunalului de arbitraj international de la Zürich in care pretinde despagubiri de 3,9 mld. euro, drept compensatie pentru costurile legate de administrarea fortata.

 

Jiri Stanik, senior analist la compania de investitii Wood & Co., a explicat ca greselile din anii ‘90 tin de o perioada salbatica. "Sistemul bancar ceh este acum foarte sanatos, foarte profitabil si dominat de banci straine cu renume", a precizat Stanik.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/un-altfel-de-bancorex-2511593
2511593
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.