Ultimul zbor al unei navete spatiale americane - GALERIE FOTO

Autor: Dorin Oancea Postat la 19 iulie 2011 82 afişări

Joi dimineata aterizarea navetei Atlantis va pune capat programului spatial al navetelor americane, program care a durat 30 de ani. Navetele vor fi expuse in câteva muzee din Statele Unite ale Americii.

Dupa aceasta misiune spatiala, a 135-a si totodata ultima, Statele Unite se vor afla, pentru prima data din 1981, in situatia de a nu avea niciun vehicul pentru a-si transporta astronautii in spatiu si vor depinde timp de cel putin cinci ani de capsulele rusesti Soyuz - care taxeaza cu 51 de milioane de dolari un loc la bord -, pâna când un nou vehicul spatial american va fi construit pentru a inlocui navetele spatiale.

Administratia presedintelui Barack Obama incurajeaza in acest scop sectorul comercial, iar companii precum Boeing si SpaceX si-au anuntat deja implicarea.

Primele vehicule spatiale americane private care transporta marfuri ar putea fi lansate la sfârsitul anului 2012, dar NASA trebuie sa astepte cel putin pâna in 2015 pâna când noile capsule capabile sa transporte astronauti vor fi gata sa decoleze.

Vehiculele de tip cargo automatizate - ATV-ul european, HTV-ul japonez si capsulele Progress rusesti - pot sa transporte alimente si echipamente la bordul ISS.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
naveta spatiala,
zbor,
Atlantis
/actualitate/ultimul-zbor-al-unei-navete-spatiale-americane-galerie-foto-8507279
8507279
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.