UE: Propunerile Greciei sunt o bază bună pentru progresul discuţiilor

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 22 iunie 2015 326 afişări

Uniunea Europeană a salutat noile propuneri făcute de premierul grec Alexis Tsipras drept "o bază bună de discuţii" pentru negocierile de luni, la care creditorii vor să obţină în ultimul moment concesii din partea Guvernului de la Atena, aflat în pragul incapacităţii de plată.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit despre "naşterea cu forcepsul" a propunerilor, la care oficialii eleni au lucrat până târziu în noapte, înainte de summitul de luni al liderilor din zona euro de la Bruxelles, în speranţa ca Grecia să rămână în zona euro.

Reprezentantul Germaniei la UE, Martin Selmayr, a scris pe Twitter, fără să ofere detalii, că planul Greciei "este o bază bună de progres" la summitul zonei euro.

Nu este clar cât de mult respectă propunerea elenă condiţiile creditorilor pentru noi reduceri ale cheltuieilor şi majorări de taxe, dar planul oferă speranţa unui acord în ultimul moment, înainte ca Atena să rămână fără bani. Guvernul elen vrea să evite tăierea pensiilor, oferind în schimb eliminarea unor facilităţi fiscale, pentru respectarea ţintelor bugetare cerute de creditori, a declarat duminică o sursă guvernamentală.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de euro care se încheie pe 30 iunie. Autorităţile elene trebuie să plătească FMI la sfârşitul acestei luni datorii scadente de 1,5 miliarde de euro.

Premierul Tsipras a prezentat duminică, telefonic, propunerile de reformă liderilor Germaniei, Franţei şi Comisiei Europene.

Tsipras se va întâlni luni cu preşedintele Comisiei Eueopene Jean-Claude Juncker, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, directorul general al FMI, Christine Lagarde, şi preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro, seara urmând să aibă loc summit-ul şefilor de state şi de guverne, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Miniştrii europeni au spus că este improbabil ca acordul final să fie încheiat luni, dar speră la o înţelegere la nivel politic, astfel încât acordul să fie definitivat până la sfârşitul acestei luni.

Speranţele referitoare la deblocarea discuţiilor au dus la aprecierea euro în raport cu dolarul şi a acţiunilor pe pieţele internaţionale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
GRECIA,
/actualitate/ue-propunerile-greciei-sunt-o-baza-buna-pentru-progresul-discutiilor-14483807
14483807
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.