UE cere Kievului să acorde un statut special pe durată nedeterminată regiunii Donbas

Autor: Gaidau Ion Postat la 24 iunie 2015 134 afişări

Uniunea Europeană a îndemnat Kievul să acorde un statut special pe durată nedeterminată regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk (Donbas), relatează marţi Ukrainska Pravda, în pagina electronică.

Această cerere a fost formulată de comisarul european pentru Politica de Vecinătate, Johannes Hahn, în cursul ultimei sale vizite la Kiev.

Vicepreşedinta Comisiei de Externe din cadrul Radei Supreme (Parlamentul ucrainean), Ivanna Klimpuş-Ţinţadze, a confirmat pentru Ukrainska Pravda această informaţie.

"Europeanii ne cer să propunem o strategie cu privire la un statut special pentru Donbas. În plus, ei cer ca durata statutului să nu se limiteze la trei ani, ci să fie nedeterminată", a declarat ea.

Autoguvernarea zonelor aflate sub controlul insurgenţilor separatişti este un element-cheie al Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat la 18 martie un decret de promulgare a unei legi care prevede acordarea unui statut special zonelor rebele din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Potrivit noii legi, statutul special pentru zonele rebele din Doneţk şi Lugansk, "ocupate temporar", urmează să intre în vigoare după alegerile locale în cele două regiuni din estul ţării.

Liderii republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk nu vor avea dreptul să participe la aceste alegeri, care vor fi organizate doar după încetarea completă a acţiunilor militare. Kievul va coopera doar cu noii aleşi în cele două regiuni, specifică legea.

Însă liderii republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki, au anunţat, într-un comunicat comun difuzat imediat după promulgarea legii, că nu vor ajunge la vreun compromis cu autorităţile de la Kiev atât timp cât "deciziile ruşinoase" cu privire la statutul Donbasului nu vor fi anulate.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a denunţat la acea vreme noua lege, susţinând că Administraţia Poroşenko a introdus "termeni suplimentari în proiectul de lege", nestipulate în acordul semnat la Minsk.

Recent, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Statelor Unite şi Uniunii Europene să exercite influenţă asupra Administraţiei prooccidentale de la Kiev pentru sporirea autonomiei regiunilor Doneţk şi Lugansk.

"Noi facem totul şi vom continua să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a exercita influenţă asupra autorităţilor din republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk. Dar nu depinde totul de noi. Partenerii noştri din Europa şi din Statele Unite trebuie să exercite o influenţă adecvată asupra autorităţilor de la Kiev pentru a aplica în totalitate Acordul de la Minsk", a spus Putin într-un interviu acordat la începutul lui iunie cotidianului italian Corriere della Sera.

"În mod concret, este necesară modificarea Constituţiei Ucranei, pentru a se garanta drepturi de autonomie republicilor nerecunoscute", a insistat Putin, referindu-se la autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
UCRAINA,
DIPLOMAŢIE
/actualitate/ue-cere-kievului-sa-acorde-un-statut-special-pe-durata-nedeterminata-regiunii-donbas-14494449
14494449
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.