Ucraina taie dobânzile la minim istoric şi bate palma cu FMI pentru un împrumut de 5 miliarde de dolari

Autor: Alex Ciutacu Postat la 11 iunie 2020 53 afişări

Ucraina taie dobânzile la minim istoric şi bate palma cu FMI pentru un împrumut de 5 miliarde de dolari

Banca centrală a Ucrainei a decis să reducă dobânda de referinţă pentru a opta oară consecutiv, joi, după ce guvernul preşedintelui Volodymyr Zelensky a bătut palma cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru un împrumut de 5 miliarde de dolari, care ar trebui să treacă ţara prin criză, potrivit Reuters.

Banca centrală a redus dobânda de la 8% până la un minim istoric de 6%, reprezentând cel mai scăzut nivel al dobânzii de referinţă din 1991 când Ucraina şi-a dobândit independenţa în faţa Uniunii Sovietice.

Premierul Denys Shmygal a salutat decizia băncii centrale, adăugând că este „un semnal bun pentru business, pentru bănci, întrucât creditarea ar trebui să îşi revină”. 

„Este foarte posibil ca cererea la nivel de consumatori şi investiţiile să rămână la un nivel redus pentru o perioadă mai lungă decât anticipam în luna aprilie”, a declarat banca centrală a Ucrainei.

Împrumuturile de la FMI şi relaxările monetare sunt gândite în sprijinul economiei – care ar putea cădea cu 12% în al doilea trimestru din acest an, întrucât restricţiile impuse pentru a limita răspândirea virusului au dus la prăbuşirea activităţii economice.

Acordul cu FMI pavează calea către potenţiale ajutoare financiare din partea Uniunii Europene şi Banca Mondială pentru Ucraina, una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Reducerea de dobândă a depăşit aşteptările analiştilor intervievaţi de Reuters, unde 6 din 15 analişti erau de părere că dobânda va fi redusă până la 7%, în timp ce alţi 5 analişti estimau 7,5%. Doar patru analişti au fost mai aproape de rezultat, întrucât estimau o reducere până la 6,5%.

Banca centrală a redus dobânda de referinţă de trei ori doar de la începutul anului, când aceasta se situa la 13,5%.

Ucraina înregistrează peste 29.000 de cazuri de pacienţi cu Covid-19, dintre care 854 de persoane au decedat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
fmi,
imprumut,
istoric,
miliarde,
minim,
dobanzi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.