Ucraina menţine armistiţiul, după doborârea unui elicopter în estul ţării

Autor: Luminiţa Bogdan Postat la 25 iunie 2014 46 afişări

Ucraina a decis menţinerea armistiţiului unilateral, în pofida atacului asupra unui elicopter ucrainean, care s-a soldat cu nouă morţi, în estul ţării, a anunţat, miercuri, la Bruxelles, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin.

"Ne menţinem angajamentul, menţinem armistiţiul unilateral", a declarat ministrul Klimkin, la finalul reuniunii cu şefii diplomaţiilor din statele membre NATO.

El şi-a exprimat regretul în legătură cu "evenimentele tragice" care au avut loc marţi, în special doborârarea unui elicopter cu nouă soldaţi la bord, la periferia oraşului Slaviansk, bastion al insurgenţilor.

"Astfel de provocări sunt foarte periculoase pentru obţinerea unui armistiţiu durabil", a subliniat el. Dar "noi suntem decişi să depunem toate eforturile în vederea unei detensionări a situaţiei în est", în special la Doneţk şi la Slaviansk, a adăugat ministrul ucrainean de Externe.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko nu a exclus marţi că ar putea pune capăt armistiţiului pe care l-a decretat unilateral, după ce rebelii proruşi au doborât un elicopter, iar nouă soldaţi şi-au pierdut viaţa.

Pe de altă parte, armata ucraineană a denunţat miercuri încălcări "masive" ale armistiţiului provizoriu şi a anunţat că peste 40 de atacuri ale separatiştilor au avut loc începând de luni în estul ţării.

Ministrul de Externe Pavlo Klimkin a precizat că decizia de a prelungi sau nu armistiţiul, care a intrat în vigoare începând de vineri pentru o săptămână, îi revine preşedintelui Poroşenko. "Suntem deplin angajaţi în favoarea planului de pace (...) dar va depinde de evoluţia situaţiei", a menţionat şeful diplomaţiei de la Kiev.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
RUSIA,
DIPLOMAŢIE
/actualitate/ucraina-mentine-armistitiul-dupa-doborarea-unui-elicopter-in-estul-tarii-12834595
12834595
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.