UCM curteaza UDMR, dar si FIDESZ

Postat la 30 ianuarie 2006 4 afişări

Principala problema a UDMR, in perspectiva alegerilor anticipate de la toamna, o reprezinta problemele din interiorul minoritatii maghiare. Desi a facut foarte multe pentru maghiarii din Romania si, cu siguranta, va negocia la sange prezenta in viitorul guvern (si va impune, probabil, lega minoritatilor pana la sfarsitul acestui an), UDMR risca sa aiba probleme cu pragul electoral.

Principala problema a UDMR, in perspectiva alegerilor anticipate de la toamna, o reprezinta problemele din interiorul minoritatii maghiare. Desi a facut foarte multe pentru maghiarii din Romania si, cu siguranta, va negocia la sange prezenta in viitorul guvern (si va impune, probabil, lega minoritatilor pana la sfarsitul acestui an), UDMR risca sa aiba probleme cu pragul electoral. "De vina" este Uniunea Civica Maghiara (UCM), formatiune radicala cu mare aderenta in special in judetele Covasna, Harghita si Mures.

Sesizand pericolul ca maghiarii din respectivele zone, bazin electoral important, sa vireze inspre UCM, care are un discurs mult mai radical, doi deputati UDMR au depus in Parlament proiectul Consiliului National al Secuilor privind autonomia Tinutului Secuiesc, desi parlamentarii UDMR hotarasera sa nu faca acest lucru. Ar trebui sa li se retraga sprijinul politic, a sugerat deputatul PD de Covasna, Petru Strachinaru. De altfel, in Covasna exista un conflict mocnit intre cei mai multi politicieni romani si cei maghiari. 

In acelasi timp, perpectiva anticipatelor l-a determinat pe liderul UCM Covasna, Gazda Zoltan, sa ceara initierea unui dialog cu conducerea UDMR pentru participarea pe liste comune in alegeri. Altfel, exista riscul sa nu intre nici UCM (pentru ca nu ar avea timp sa stranga semnaturile necesare), nici UDMR (pentru ca UCM ar cere maghiarimii sa nu se prezinte la vot).

In fine, tot organizatia lui Gazda Zoltan a decis sa devina "in corpore" membru al principalei formatiuni de opozitie din Ungaria, FIDESZ, condusa de fostul premier Viktor Orban.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCM curteaza UDMR,
dar si FIDESZ
/actualitate/ucm-curteaza-udmr-dar-si-fidesz-2510036
2510036
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.