TVR ar putea să lanseze două noi canale, educativ şi meteo, în vederea tranziţiei la TV digitală

Autor: Madalina Cerban Postat la 25 septembrie 2014 35 afişări

TVR intenţionează să lanseze două noi canale, unul educativ şi unul meteo, în contextul tranziţiei la televiziunea digitală terestră, care trebuie implementată până în 2015 de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), a declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Grecu, directorul general al SNR.

Gabriel Grecu a participat, joi, la evenimentul International Digital Forum, unde a vorbit despre procesul de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră.

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii a câştigat trei multiplexuri naţionale, în luna iunie, în urma unei licitaţii organizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), contra sumei de 1.020.002 euro. Astfel, SNR trebuie să implementeze strategia de tranziţie la TV digitală, care prevede că emisiile terestre analogice se vor încheia pe 17 iunie 2015.

Potrivit lui Gabriel Grecu, pe primul multiplex vor intra canalele libere la retransmisie ale Televiziunii Române. Însă, întrucât primul multiplex are capacitatea de a găzdui 14 canale, iar TVR are doar 5 (TVR 1, TVR 2, TVR HD, TVR International şi TVR News), Televiziunea Română şi Societatea Română de Radiocomunicaţii se gândesc să lanseze două noi canale - unul educativ şi unul de meteo -, aşa cum există la nivel internaţional, după cum a explicat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Grecu.

Prezent la evenimentul International Digital Forum, Lucian Romaşcanu, consilier în chestiuni de management al preşedintelui-director general al TVR, Stelian Tănase, a confirmat, pentru MEDIAFAX, existenţa unor discuţii în sensul lansării acestor două noi canale.

"Discuţiile sunt la început, dar, cu certitudine, dacă va rezulta un beneficiu pentru toate părţile implicate, TVR are resursele să producă asemenea canale. Pot fi foarte ieftine şi susţinute", a spus Lucian Romaşcanu.

El a precizat că aceste două canale - unul educativ şi unul de meteo - "sunt exemple" de televiziuni care ar mai putea fi incluse pe multiplexul 1, pe care, din 17 iunie 2015, vor emite toate canalele libere la retransmisie ale televiziunii publice.

Lucian Romaşcanu a mai spus că nu a fost luat o decizie finală în privinţa acestor două noi televiziuni, aceasta implicând mai multe etape, între care aprobarea Consiliului de Administraţie al TVR, obţinerea unor noi licenţe de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, dar şi încadrarea în termenii programului de redresare economică şi ai memorandumului Guvernului din 2012.

La rândul său, Gabriel Grecu a spus că, în prezent, TVR HD produce emisiuni educative.

"TVR, prin structura ei, are capacitatea de a genera conţinut şi educativ şi meteo şi de orice altă natură", a spus şi Lucian Romaşcanu.

El a mai spus că, în general, pe piaţa audiovizualului românesc există loc pentru dezvoltarea unor noi televiziuni tematice, de nişă. De asemenea, Romaşcanu a spus că TVR are prea multe canale, în contextul în care "există suprapuneri de conţinut şi în care piaţa de televiziune generalistă este oricum supraaglomerată".

International Digital Forum 2014 este organizat la Bucureşti de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD). La eveniment participă reprezentanţi ai industriei de telecomunicaţii din România şi din străinătate, dar şi membri ai autorităţilor române care reglementează acest domeniu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TVR,
EDUCATIV,
METEO
/actualitate/tvr-ar-putea-sa-lanseze-doua-noi-canale-educativ-si-meteo-in-vederea-tranzitiei-la-tv-digitala-13345786
13345786
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.