Turcan, despre controlul pensiilor ilegale din Mehedinţi: 7.000 de oameni au încasat ilegal pensie

Autor: Laura Buciu Postat la 28 aprilie 2021 646 afişări

Turcan, despre controlul pensiilor ilegale din Mehedinţi: 7.000 de oameni au încasat ilegal pensie

Au fost constatate derapaje majore în urma controlului făcut de Corpul de Control la Casa de Pensii din Mehedinţi, unde 7.000 de oameni au încasat ilegal pensie, a spus, miercuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan. Aceasta a precizat că va face public raportul.

„A fost corpul de control la Mehedinţi. Acolo s-au înregistrat, cu siguranţă, derapaje majore şi informaţiile din spaţiul public, dar şi informaţiile de la faţa locului ne confirmă lucrul acesta. Cei mai afectaţi sunt beneficiarii Casei Judeţene de Pensii Mehedinţi şi vom prezenta concluziile acestui raport şi posibile măsuri de acţiune şi de sancţiune”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Turcan a precizat că din raport va reieşi „şi neputinţa generată de cadrul legal de a sancţiona şefi de instituţie care nu îşi fac datoria”.

„Lucrul acesta îl voi aduce la cunoştinţă şi vom vedea mai departe cum vom acţiona”, a spus ministrul.

Întrebată dacă situaţia de la Casa de Pensii Mehedinţi este una izolată, Raluca Turcan a declarat că se fac controale peste tot, iar dacă vor apărea situaţii similare le va face publice.

„Se fac controale periodice la toate casele judeţene de pensii. Acolo vorbim, pe de o parte, de un conflict de muncă, pe de altă parte, de deficienţă managerială în Casa Judeţeană de Pensii şi dacă vom mai sesiza derapaje grave, care ies din funcţionalitatea normală a caselor judeţene de pensii, evident că nu vom ezita să verificăm mai în amănunt. Pot să vă spun că în legătură cu funcţionarea Caselor Judeţene de Pensii am tras câteva concluzii: sunt subdimensionate ca personal, sunt supraîncărcate ca atribuţii, departamentele juridice sunt sufocate ca urmare a proceselor prin care pensionarii îşi câştigă drepturile în instanţă”, a mai spus Turcan.

Potrivit ministrului Muncii, doar pe o casă judeţeană de pensii statul român plăteşte pentru asistenţa juridică, adică avocaţilor pensionarilor care îşi urmăresc drepturile în instanţă, aproximativ 250.000 de lei. La nivel naţional, aproximativ 10 milioane de lei sunt plătiţi de către statul român doar pentru asistenţa juridică a pensionarilor care şi caută dreptatea.

Peste 7.000 de persoane ar fi primit pensii ilegal între 2011 şi 2017, în Mehedinţi. Prejudiciul ar fi uriaş: de peste 9 milioane de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcan,
pensie,
control

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.