Treizeci şi unu de foşti generali americani solicită închiderea centrului de la Guantanamo

Autor: Gaidau Ion Postat la 22 ianuarie 2014 50 afişări

Treizeci şi unu de generali şi amirali americani în retragere au solicitat marţi preşedintelui american să facă totul pentru închiderea centrului militar de detenţie de la Guantanamo, potrivit unei scrisori publicate de organizaţia Human Rights First.

Salutând dorinţa lui Barack Obama de a închide centrul militar de detenţie din enclava din Cuba, foştii ofiţeri amintesc că "Guantanamo nu serveşte intereselor Americii" şi "va continua să submineze securitatea ţării" atât timp cât nu va fi închis.

Printre semnatari figurează fostul comandant al puşcaşilor marini, generalul Charles Krulak, fostul şef al Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Merrill McPeak, sau fostul comandant al forţelor americane în Orientul Mijlociu şi Asia de Sud (CENTCOM), generalul Joseph Hoar.

Cei 31 de generali şi amirali au asistat în urmă cu cinci ani, în Biroul Oval, la semnarea de către Barack Obama a primelor decrete de închidere a închisorii de la Guantanamo şi de condamnare a torturii.

Aproximativ 155 de deţinuţi dintre cei 779 trimişi iniţial la Guantanamo rămân încarceraţi în enclava americană din Cuba, iar 76 dintre ei, printre care 55 de yemeniţi, sunt consideraţi eliberabili.

În scrisoare, cei 31 de ofiţeri îşi exprimă îngrijorarea faţă de "falsa dezbatere care se prelungeşte cu privire la utilizarea torturii de către CIA". "Foşti oficiali CIA care au autorizat tortura continuă să o apere în cărţi şi în filme", denunţă ei.

Totodată, ei afirmă că doresc declasificarea unui raport secret de 6.000 de pagini întocmit pentru Comisia pentru Informaţii din Senat despre programele de detenţie şi de interogare puse în aplicare după 11 septembrie.

"Credem că, studiind faptele, americanii vor fi de acord şi vor recunoaşte că tortura nu merita efortul iar, ca şi ţară, nu ar trebui niciodată să ne întoarcem pe această cale întunecată", apreciază ei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
GUANTANAMO,
APĂRARE

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

/actualitate/treizeci-si-unu-de-fosti-generali-americani-solicita-inchiderea-centrului-de-la-guantanamo-11942898
11942898
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.