Tot mai multe falimente

Autor: Dorin Oancea Postat la 22 septembrie 2010 23 afişări

Numarul falimentelor a crescut in prima jumatate a anului cu 7,5% fata de anul trecut, de la 10.435 de dosare la 11.221 dosare de companii aflate in diverse stadii ale procedurii de insoventa. Companiile din comert reprezinta circa 40% din totalul falimentelor, acesta fiind sectorul cel mai afectat. Urmeaza companiile din constructii (14%) si transporturi (peste 7%).

In primul trimestru al anului 2010 deteriorarea economica, termenele foarte mari, uneori de 6 luni, pronuntate de instantele de judecata cat si amanarile din timpul anului 2009 datorate grevei magistratilor au contribuit la cresterea numarului de insolvente de aproape doua ori, fata de aceeasi perioada a anului trecut cand se inregistrau 5.173 companii aflate intr-una din fazele procedurii de insolventa, precizeaza un studiu al Coface Romania, furnizor de servicii economice. In trimestrul al doilea al anului evolutia s-a temperat, numarul de insolvente scazand brusc fata de aceeasi perioada a anului trecut (1455 fata de 5262).

Pe fondul scaderii considerabile a cererii si avand in vedere marjele comerciale foarte mici, micii distribuitori reusesc cu greu sa supravietuiasca, spune compania. "Consideram ca pe fondul masurilor de austeritate adoptate de guvern, urmatoarele luni ale anului 2010 vor fi caracterizate de o scadere a nivelului vanzarilor. Astfel, este de asteptat ca imposibilitatea acestor companii de a rezista pe piata sa determine in continuare cresterea numarului de insolvente".

Companiile din sectorul de constructii au fost afectate de blocajul financiar din ultima perioada a anului 2008, 2009 si din prima jumatate a anului 2010, rezultatul fiind cresterea continua a numarului de cereri de insolventa. Lipsa proiectelor noi, amanarea sau anularea anumitor proiecte de catre investitori au facut ca relansarea pietei de constructii sa fie intarziata.

Desi lucrarile de infrastructura ar trebui sa sprijine sectorul constructiilor si economia in ansamblu, lipsa fondurilor nu numai ca intarzie demararea si continuarea lucrarilor si afecteaza activitatea unui numar insemnat de companii. Inca din primele luni ale anului 2010 majoritatea companiilor din domeniul constructiilor ajunse in incapacitate de plata indicau drept cauza principala a respectivei situatii neincasarea de bugetul local sau de stat a unor facturi pentru lucrari deja realizate. Fiecare incapacitate de plata genereaza un efect de domino catre ceilalti creditori ai respectivei companii, spune Coface.

Un alt domeniu ce se remarca fata de evolutia inregistrata in prima jumatate a anului trecut este agricultura, domeniu care a crescut de la 372 de insolvente la 537 in prima jumatate a anului 2010.

Cele mai sigure domenii, cu ponderea cea mai scazuta in totalul insolventelor inregistrate in prima parte a anului 2010, raman activitatile din industria extractiva, sanatate si asistenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze. Aceasta situatie este urmarea faptului ca respectivele domenii sunt restrictive din punct de vedere al investitiilor, iar numarul jucatorilor limitat.

Sursa Coface Romania

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
faliment,
firme,
Romania
/actualitate/tot-mai-multe-falimente-7374534
7374534
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.