Toni Nadal, antrenorul câştigătorului de la Roland Garros: „Cel mai important talent din lume este capacitatea de a te îmbunăţăţi. Există oameni care au această capacitate şi alţii care nu o au”

Autor: Ioana Matei Postat la 13 iunie 2017 362 afişări

„Oamenii cred că talentul vine de la sine, dar este mai mult decât atât. Picasso spunea că atunci când vine inspiraţia, trebuie să îl găsească muncind. Asta se întâmplă şi în sport - poţi să ai foarte mult talent, dar trebuie să munceşti mereu, nimeni din cei care au talent, nu vor ajunge numărul 1, 2 sau în top 5 fără foarte multă muncă. E nevoie de muncă şi de îmbunătăţire. Cel mai important talent din lume pentru mine este capacitatea de a te îmbunăţăţi. Există oameni care au această capacitate şi sunt alţi oameni care nu o au”, spunea Toni Nadal, unchiul şi antrenorul lui Rafael Nadal, într-un interviu acordat Business Magazin pe durata desfăşurării turneuluiui de tenis de la Roland Garros.

Toni Nadal, antrenorul câştigătorului de la Roland Garros: „Cel mai important talent din lume este capacitatea de a te îmbunăţăţi.  Există oameni care au această capacitate şi alţii care nu o au”

Întrebat de Business Magazin care sunt legăturile dintre business şi sport, Toni Nadal a spus: ”Ce este bun pentru sport, este în mod normal bun pentru business, în sport lucrezi mulţi ani, pentru ca în final să fii un jucător bun. În business, faci o investiţie bună pentru ca în câţiva ani sau după mulţi ani să ai un business bun. În tenis, ce s-a întâmplat anul trecut, nu mai contează pentru anul viitor. În business este la fel, anul acesta poţi să vinzi multe multe lucruri, să câştigi foarte mulţi bani, dar anul următor, o iei de la capăt. Trebuie să lucrezi în fiecare an - concurenţa este aceeaşi, dar trebuie să te îmbunătăţeşti constant şi poţi să lucrezi foarte mult, apoi vine Djokovic şi este mai bun decât tine sau Federer şi este mai bun decât tine, este la fel pentru Lavazza sau pentru orice alt business. Lucrezi foarte mult, apoi vine concurenţa. În business este mereu la fel ca în sport”, spune Nadal, care este şi ambasador al brandului Lavazza, una dintre mărcile prezente la turneul de la Roland Garros.

În ceea ce priveşte posibilitatea urcării nepotului său pe locul I în lume, spunea, înainte ca el să câştige turneul de la Roland Garros, că are la fel de multe şanse ca toţi ceilalţi mari jucători din generaţia sa. „Cred că da; dacă poate câştiga aici, atunci poate deveni numărul 1. Dar nu ştiu, în cele din urmă, suntem acum în mai, iar sezonul se termină în noiembrie, sunt multe luni până atunci, depinde cine joacă mai bine în următoarele luni: sunt trei turnee de Grand Slam, cu multe puncte, aşadar nu ştiu cine va fi numărul 1 după ce se termină toate acestea. Dintre Federer, Djokovic, Rafael, Murray, unul dintre ei ar putea fi următorul numărul 1 la finalul anului. Dar cine, nu ştiu”, spunea Toni Nadal.

Acesta a fost ultimul Roland Garros pentru Rafael Nadal cu Toni Nadal în postura de antrenor. El l-a antrenat pe nepotul său de la trei ani, aducându-l în topul clasamentului mondial. După victoria lui Rafael Nadal din 2013, l-a întrecut pe Lennart Bergelin, care câştigase 11 titluri de Grand Slam, şi a devenit antrenorul cu cele mai multe titluri câştigate într-o carieră - numărul a ajuns la 14 un an mai târziu, tot în Paris. A fost dintotdeauna un jucător înrăit de şah, disciplină potrivită caracterului său datorită strategiei şi răbdării, calităţi esenţiale pentru un antreprenor. În plus, are un rol important în Fundaţia Rafa Nadal, creată de campionul de tenis în 2008 datorită susţinerii primite de la familia sa, cu scopul de a-i ajuta pe copiii şi adolescenţii dezavantajaţi să se integreze în societate prin promovarea valorilor în sport şi, mai exact, a valorilor care stau la baza jocului de tenis.

Anul acesta, Rafael Nadal a anunţat că va înceta colaborarea profesională cu unchiul său, Toni Nadal, iar din 2018 acesta nu-l va mai însoţi în turnee. În locul lui se va afla Carlos Moya, fost lider mondial şi câştigător al turneului de la Roland Garros în 1998. „Datorită unchiului meu, care a fost alături de mine de când aveam trei ani, am lucrat mult; fără el nu aş fi avut aceste 10 trofee” a spus Nadal după ce i s-a oferit Cupa Muschetarilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.