Tokes dă în judecată Antena 3, pe Talpeş, Teodorescu şi Gâdea pentru acuzaţia că ar fi trădător

Autor: Andreea Tobias, Ela Giurgea Postat la 03 octombrie 2014 80 afişări

Laszlo Tokes cere în instanţă daune morale de 40.000 de euro de la fostul şef al SIE Ioan Talpeş, fostul ofiţer de informaţii Filip Teodorescu, realizatorul TV Mihai Gâdea şi Antenei 3, după ce aceştia au afirmat într-o emisiune că ar fi trădător de ţară şi şi agent al serviciilor secrete maghiare.

Vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat că a decis să acţioneze în instanţă Antena 3 şi pe fostul şef al SIE, Ioan Talpeş, pe fostul ofiţer de informaţii Filip Teodorescu şi pe realizatorul Mihai Gâdea, ca urmare a emisiunii "Sinteza zilei” difuzate în 15 septembrie, în care a fost etichetat drept "trădător de ţară” şi spion al Ungariei, considerând că a fost victima unor "afirmaţii neadevărate şi denigratoare”.

"«Ascuţit-au limba lor ca a şarpelui; venin de aspidă sub buzele lor» - regele David astfel îşi caracteriza duşmanii perfizi (Psalmii 139,3). Domnul nostru Iisus îi numeşte «pui de vipere» pe fariseii ipocriţi (Matei 12,34). Aceste calificări din Sfânta Scriptură se mulează perfect pe calomniatorii mei care m-au denigrat cu înverşunare în emisiunea «Sinteza zilei» din 15 septembrie 2014 al canalului de televiziune Antena 3, proprietea fostului securist Dan Voiculescu alias Felix, numindă-mă «trădător de ţară şi spion al Ungariei», ba chiar ameninţându-mă indirect că aş putea avea soarta lui Mircea Răceanu, condamnat la moarte pentru trădare de regimul Ceauşescu", a susţinut Tokes.

Potrivit acestuia, în emisiunea respectivă a fost prezentată o chitanţă pe care a semnat-o în octombrie 1989, în valoare de 20.000 de lei, Tokes declarând că a primit acea sumă la momentul respectiv nu pentru a-şi trăda ţara, ci pentru că "emisarii" i-au spus că sunt preoţi reformaţi şi că au strâns pentru el banii respectivi de la enoriaşi, în condiţiile în care nu mai primise salariu de şase luni şi urma să fie evacuat din parohia din Timişoara.

Tokes a afirmat că nu cunoştea persoanele respective şi "cel mai probabil” a fost vorba de o cursă pe care i-a întins-o fosta Securitate, întrucât, imediat după ce a semnat chitanţa respectivă - care nu l-ar incrimina, ci dimpotrivă, ar dovedi "inocenţa” sa, întrucât în ea mulţumea pentru sumă şi invoca binecuvântarea dumnezeiască pentru binefăcătorii săi - a început să fie şantajat.

Europarlamentarul a susţinut că, în baza acelei chitanţe, i s-a cerut apoi să părăsească parohia din Timişoara, sub ameninţarea că în caz contrar va fi deferit justiţiei pentru înaltă trădare şi că, deşi au trecut 25 de ani de la Revoluţie, de atunci se simte încontinuu ameninţat şi nu ştie de câte ori se va mai întâlni, până la moarte, cu astfel de "acuzaţii tâmpite”, întrucât subiectul este "încălzit” periodic, "când e interesat politicul”, cu scopul de a-l intimida şi discredita.

Tokes a adăugat că dintr-o carte a lui Molnar Janos despre Securitate a aflat că persoanele care i s-au prezentat drept preoţi reformaţi ar fi fost, de fapt, agenţi ai Securităţii şi că este "şocant şi intimidant” pentru el faptul că în continuare este faţă în faţă cu "aceiaşi actori siniştri”, de care n-ar fi scăpat nici el, nici societatea românească.

Europarlamentarul a spus, totodată, că îl "pune pe gânduri” faptul că "tocmai la Antena 3" a vorbit fostul ofiţer de informaţii Filip Teodorescu şi de cazul lui Mircea Răceanu, care a fost condamnat la moarte în perioada lui Ceauşescu şi a petrecut "ani grei” în închisoare pentru colaborare cu serviciile secrete americane.

Potrivit lui Tokes, ar putea fi vorba despre o "ameninţare indirectă” la adresa sa şi că el crede că atât emisiunea în cauză, cât şi demersurile pentru a i se retrage Ordinul Naţional "Steaua României” şi amendarea pentru amplasarea "steagului secuiesc” la biroul său din Oradea ar fi "procese cu caracter politic, nu numai juridic”.

La rândul său, avocatul Kincses Elod, a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că a redactat deja acţiunea împotriva fostului şef al SIE Ioan Talpeş, fostului ofiţer de informaţii Filip Teodorescu, realizatorului Mihai Gâdea şi Antenei 3 şi o va înregistra, vineri, la Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti, cerându-le să plătească în solidar daune morale de 40.000 de euro.

El a precizat că va depune ca probe în instanţă atât înregistrarea emisiunii, cât şi proba cu martori - două persoane care pot vorbi despre şantajarea lui Tokes de către Securitate în 1989. Avocatul a arătat în acest context că fostul ofiţer de informaţii Filip Teodorescu a afirmat în emisiune că Nicolae Ceauşescu s-ar fi opus luării de măsuri contra lui Tokes pentru că acesta era maghiar şi preot, însă infracţiunea de înaltă trădare se urmăreşte din oficiu şi nici chiar preşedintele nu putea opri cercetările, ci, eventual, să-l graţieze, dacă acesta ar fi fost găsit vinovat.

În emisiunea "Sinteza Zilei", din 15 septembrie, Filip Teodorescu a afirmat că Tokes era agent al serviciilor secrete maghiare şi trădător de ţară. "Nu făcea o muncă voluntară, era plătit. (...) Era în poziţia de trădător de ţară, nu spion, pentru că spioni sunt străinii", a spus Teodorescu.

Fostul ofiţer de contraspionaj a adăugat şi că Tokes era pastor, la fel ca şi cei din familia lui, şi acesta ar fi fost unul dintre criteriile pe baza cărora a fost ales ca agent al serviciilor secrete ungare.

De asemenea, Filipescu a precizat şi că Ceauşescu a fost informat despre acest lucru. Printre alţi trădători de ţară, Filip Teodorescu l-a mai menţionat şi pe Mircea Răceanu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TOKES,
PROCES,
/actualitate/tokes-da-in-judecata-antena-3-pe-talpes-teodorescu-si-gadea-pentru-acuzatia-ca-ar-fi-tradator-13364210
13364210
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.