Ţigaretele electronice ar putea depaşi în vânzări ţigările clasice în următorul deceniu

Autor: Ana Maria Petcana Postat la 30 iunie 2014 49 afişări

Piaţa de ţigarete electronice, un segment încă nereglementat şi estimat de Euromonitor la peste 5 miliarde de dolari pe an, ar putea să o depăşească în 10-15 ani pe cea de ţigări normale, estimează specialiştii din domeniu, această nişa devenind tot mai atractivă pentru marii producători de tutun.

"Analiştii economici spun că în zece ani, vânzările de ţigarete electronice le vor depăşi pe cele normale. E-ţigaretele sunt o inovatie care poate preveni decesele cauzate de fumat, fiind o alternativă mai puţin dăunătoare la tutun. Ştim de foarte mult timp că oamenii care fumează pentru nicotină mor din cauza gazelor şi gudronului", a declarat, la primul forum global al nicotinei, profesorul britanic Gerry Stimson, de la Şcoala de Medicină Tropicală şi Igienă din Marea Britanie.

Astfel, ţigaretele electronice sunt văzute asemeni smartphone-urilor, ale căror vânzări au explodat de la lansare. În schimb, piaţa globală de produse din tutun a scăzut cu 4% anul trecut.

În Marea Britanie, de exemplu, numărul utilizatorilor de e-tigarete a crescut de trei ori în ultimii doi ani, la peste două milioane de persoane, iar vânzările acestor produse au o cotă de 40% din piaţa totală de ţigarete.

În acelaşi timp, în SUA, vânzările pe acest segment au o creştere anuală de 115%, ajungând la o valoare de două miliarde de dolari, potrivit datele prezentate de preşedintele asociaţiei producătorilor de lichide pentru e-ţigarete din SUA, Lou Ritter.

El a arătat că în Statele Unite sunt circa 3.000 de producători, care fabrică aproximativ 10.000-15.000 de tipuri de e-ţigarete.

În prezent, la nivel mondial sunt 1,3 miliarde de fumători de ţigarete clasice şi 29 de milioane care preferă ţigaretele electronice, iar acest număr continuă să crească în special cu persoane care renunţă la tutun, dar nu şi la nicotină (substanţa care dă dependenţă - n.r.).

Dacă până în 2012 piaţa era dominată doar de jucători mici, marii producători au început ofensiva intrând pe acest segment prin achiziţii, în special de producători britanici, în încercarea de diversificare a portofoliului, având în vedere reglementările tot mai stricte de pe piaţa de tutun.

Astfel, British American Tobacco (BAT) a cumpărat în decembrie 2012 un producător britanic de astfel de dispozitive, iar în august 2013 a lansat propriul brand de e-ţigarete. Lorillard, al treilea mare producător de ţigări din SUA, a achiziţionat la rândul său o companie de e-ţigări, tot din Marea Britanie.

Şi Japan Tobacco International (JTI) a făcut o achiziţie pe această nişă, tot în Marea Britanie, iar cel mai recent anunt a fost făcut de Philip Morris International (PMI), care a cumpărat în această săptămână tot un producător britanic de e-ţigarete. PMI avea deja un parteneriat cu Altria pentru comercializarea unor astfel de dispozitive.

Problema este însă că ţigaretele electronice nu sunt încă standardizate sau supuse unor reglementări stricte, putând fi achiziţionate foarte uşor de către oricine, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii doreşte introducerea acestora în categoria produselor tradiţionale din tutun şi tratate ca atare.

Mai mulţi specialişti în domeniu s-au reunit în acest weekend la Varşovia, la primul forum global al nicotinei, pentru a găsi soluţii de standardizare şi reglementare a e-ţigaretelor, atât pentru lichidul utilizat, cât şi pentru dispozitivul în sine, şi pentru a crea reglementări astfel încât acestea să nu poată fi achiziţionate de copii sau adolescenţi.

Specialiştii reuniţi la Varsovia sunt şi semnatarii unei scrisori către OMS, trimisă la finele lunii mai, în care susţin că reglementarea e-ţigaretelor asemenea celor normale afectează consumatorii care vor să renunţe la fumat, iar acestea nu sunt atât de dăunătoare, pentru că nu conţin toate substanţele periculoase din ţigările tradiţionale.

În replică, 100 de specialişti în sănătate publică şi medici au trimis o scrisoane OMS în care cer organizaţiei să impună şi e-ţigaretelor aceleaşi reglementări ca în cazul ţigărilor normale. Ei subliniază că nu există studii clare care să confirme siguranţa acestor produse.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ŢIGĂRI,
ELECTRONICE,
VÂNZĂRI
/actualitate/tigaretele-electronice-ar-putea-depasi-in-vanzari-tigarile-clasice-in-urmatorul-deceniu-12857487
12857487
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.