O lecţie românească de management împotriva curentului

Autor: Dorin Oancea Postat la 29 iunie 2014 117 afişări

O carte serioasă, pe o temă serioasă: "Anti-Strategic Management", scrisă de profesorul Bogdan Băcanu de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrare a Afacerilor a Universităţii Transilvania din Braşov, îşi propune să depăşească zona scrierilor uşurele, ce ţin de pop-cultura managementului şi care promit succese imediate, abordări nonşalante şi rezultate ieşite din comun.

O lecţie românească de management împotriva curentului

Şi, chiar autorul spune, nu este o carte relaxantă, pentru că solicită răbdare, disponibilitatea de a accepta puncte de vedere opuse normalităţii cultivate de abordările didactice standard, dar şi timp, mai mult timp decât cel alocat citirii unui manual de afaceri obişnuit. Ce veţi obţine în schimbul răbdării, disponibilităţii şi timpului alocat cititului? Răspunsuri. Este o abordare care pune sub semnul întrebării valabilitatea teoriilor de management strategic de import şi care vrea să atragă atenţia asupra modului superficial în care sunt adoptate unele concepte, idei sau teorii.

Răspunsurile sunt adaptate mediului de afaceri românesc şi nu preluări "de-a gata" din traduceri americane, iar autorul oferă şi un pachet de studii de caz, exemple ce pot fi uşor generalizate, pentru că avem "sucursala unei firme străine", "fosta companie de stat privatizată prin MEBO" şi "iniţiativa antreprenorială care a dus la un grup de firme".

Câteva titluri de capitol sunt grăitoare pentru tematică şi modul de abordare: "Strategomania terminologică: invazie, inflaţie, haos", "Definiţia modernă a strategiei; implicaţii pro-haos", "Viziunea, un enunţ vag despre viitorul organizaţiei", "Resursă, competenţă, capabilitate: triunghiul alba-neagra", "Guvernanţa corporativă, apusul puterii generalului", "Responsabilitatea socială a corporaţiei: noua marotă cu iz de marketing", "Problemele controlorilor şi cine controlează pe cine?".

"Ar fi extraordinar ca timpul să aducă rezolvarea unui număr cât mai mare dintre problemele semnalate de această carte. Din păcate, semnele îmbucurătoare în acest sens sunt firave, în timp ce lucrările ce oferă o perspectivă «din partea opusă», cum sunt cele ale lui Richard Rumelt sau Henry Mintzberg, se înmulţesc. Poate este exagerat să se afirme, în stil american, că «Porter este mort!» sau «Kotler este mort!», în sensul figurat al negării valabilităţii ideilor lor, dar o abordare marcată de un entuziasm mai reţinut şi de o nuanţă critică ar fi mai... strategică", spune autorul.

Bogdan Băcanu - "Anti-Strategic Management", Editura Polirom, Iaşi, 2014

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/o-lectie-romaneasca-de-management-impotriva-curentului-12852584
12852584
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.