Tăriceanu: La revizuirea Constituţiei trebuie să limităm posibilităţile de interpretare ale CC

Autor: Andi Manciu Postat la 12 decembrie 2014 61 afişări

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, că în urma revizuirii Constituţiei va trebui să nu i se mai ”permită” Curţii Constituţionale să facă anumite interpretări şi să ”legifereze”, menţionând că susţine ”limitarea” acestor posibilităţi.

Tăriceanu a făcut referire, într-o conferinţă de presă, la revizuirea Constituţiei, care ar putea fi o prioritate a anului 2015, menţionând că trebuie eliminate ”seminţele scandalului şi disputei interinstituţionale” din legea fundamentală.

În acest context, el a precizat că trebuie găsite ”acele formulări care să nu mai permită Curţii Constituţionale să intervină şi să legifereze pe lângă Constituţie şi eventual chiar în afara spiritului ei”.

Ulteior, Tăriceanu a fost întrebat despre afirmaţia făcută, fiind solicitat să precizeze la ce anume se referă.

”Cred că mi-aţi pus în gură cuvinte pe care eu nu le-am rostit. Nu am spus că nu trebuie să i se permită Curţii Constituţionale... eu regret faptul că în câteva ocazii Curtea a legiferat în plus faţă de ce era legiferat în Constituţie şi ca acest lucru să nu trebuiască să se mai întâmple, Curtea rămânând în continuare să fie arbitrul final în condiţii în care apar conflicte de natură constituţională. Dar anumite precizări suplimentare pare-se că nu ar strica în viitoarea Constituţie în aşa fel încât să nu ne mai găsim în situaţii de interpretare excesivă sau aşa cum a spus domnul Băsescu, «la limita Constituţiei»”, a spus Tăriceanu.

El a fost întrebat dacă propunerea sa în mod concret vizează revenirea la posibilitatea rectificării deciziilor Curţii Constitiţionale de către Parlament.

”Nu, nu la acest lucru m-am referit, ci Constituţia se pare că, aşa cum este ea redactată, dă multe bătăi de cap şi actorilor politici, dar şi membrilor Curţii Constituţionale. Împreună va trebui să găsim o formă care să limiteze posibilităţile de interpretare care depăşesc cadrul Constituţiei şi intenţia legiuitorului”, a mai afirmat preşedintele Senatului.

De asemenea, Tăriceanu a fost rugat să precizeze la ce decizii se referă atunci când susţine că ar fi fost hotărâri ale Curţii care au excedat cadrul legislativ.

”În principal, am să vă spun foarte pe scurt, ştiţi foarte bine posibilităţile care nu erau prevăzute în Constituţie, date preşedintelui, de a bloca anumite decizii ale altor instituţii”, a mai spus preşedintele Senatului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TĂRICEANU,
CONSTITUŢIE,
CC
/actualitate/tariceanu-la-revizuirea-constitutiei-trebuie-sa-limitam-posibilitatile-de-interpretare-ale-cc-13718198
13718198
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.