Surprize de la gheata

Postat la 24 februarie 2006 5 afişări

Pentru ca teritoriul arctic al Rusiei sa poata produce cantitati insemnate de gaze si petrol in 10-15 ani, Moscova trebuie sa schimbe radical legislatia, pentru a incuraja venirea investitorilor straini, a afirmat Iuri Trutnev, ministrul rus al resurselor naturale. Firmele autohtone precum Gazprom au esuat in incercarea de a gasi resurse exploatabile in regiunea arctica.

Pentru ca teritoriul arctic al Rusiei sa poata produce cantitati insemnate de gaze si petrol in 10-15 ani, Moscova trebuie sa schimbe radical legislatia, pentru a incuraja venirea investitorilor straini, a afirmat Iuri Trutnev, ministrul rus al resurselor naturale. Firmele autohtone precum Gazprom au esuat in incercarea de a gasi resurse exploatabile in regiunea arctica. Actuala legislatie nu permite rusilor exploatarea adecvata a teritoriului arctic si, daca lucrurile nu se vor schimba cat mai curand, investitorii se vor indrepta spre alte piete, sustine ministrul. Rezervele certe de petrol ale Rusiei, de 69 de miliarde de barili, asigura tarii locul sapte in lume, insa analistii sunt de parere ca locul in ierarhia mondiala ar fi mai bun daca explorarile s-ar extinde in zonele din estul Siberiei, regiunea arctica, Insula Sahalin, nordul regiunii Timan-Peciora si in Marea Caspica.

Aceste explorari depind insa de aprobarea de catre Duma de Stat a unei noi legi a exploatarii subsolului, ce ar permite firmelor care descopera petrol dreptul de a dezvolta zacamintele respective si ar oferi stimulente fiscale pentru investitii ulterioare in explorari. Potrivit legii actuale, statul poate oferi un depozit in cadrul unei licitatii pentru drepturile de productie unei alte firme decat cea care detine licenta de explorare si care pana atunci a investit acolo, poate, milioane de dolari. 

Noua lege poate fi insa si o piedica pentru investitori, deoarece ea prevede ca partenerii straini pot licita pentru un depozit doar ca parteneri, alaturi de firmele rusesti, in societati mixte unde rusii sa aiba minim 51%.

 

 


Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/surprize-de-la-gheata-2510366
2510366
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.