Surpriză: Ce se întâmplă cu magazinele Profi din România

Autor: Cristina Roşca Postat la 30 mai 2022 2761 afişări

Surpriză: Ce se întâmplă cu magazinele Profi din România

În 2021, Profi a deschis peste 170 de magazine noi şi a remodelat alte circa 75 ♦ Reţeaua avea în total, la finalul anului trecut, peste 1.550 de supermarketuri şi magazine mici.

Lanţul de magazine Profi, controlat de fondul de investiţii Mid Europa Partners, a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 9,5 mld. lei, cu 7,8% mai mare decât cea din 2020. Creşterea este sub cea a consumului în ansamblul său, dat fiind că cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul (cel mai important indicator pentru consumul privat) a crescut cu peste 10% anul trecut, potrivit INS.

Mai mult, pentru Profi, acesta este primul an când businessul postează un avans de o cifră (sub 10%). Pentru această analiză au fost luate în calcul rezultatele companiei de după 2005, acestea fiind cele mai recente disponibile. Spre comparaţie, în cele mai bune momente, avansul era de 40-50%, cum a fost cazul în 2015, spre exemplu.

Reprezentanţii companiei spun despre anul trecut că au existat dificultăţi din cauza restricţiilor de funcţionare a magazinelor ca urmare a crizei COVID. Ei fac referire la orarul de funcţionare al unităţilor.

„Pe de altă parte, o contribuţie relevantă la avansul vânzărilor au avut-o magazinele deschise şi remodelate pe noul format Profi, acestea înregistrând o creştere like for like de 16%, cu mult peste media companiei.“

În fiecare din ultimii ani, compania anunţa una dintre cele mai bune evoluţii din comerţul alimentar, creşterea fiind susţinută într-o bună parte de expansiunea alertă, cu până la 250 de magazine noi anual. Totuşi, oficialii Profi spuneau de fiecare dată că şi like for like (rezultatele aceloraşi magazine comparate) există o creştere.

În ceea ce priveşte 2021, retailerul ce deţine supermarketuri şi magazine de proximitate a continuat expansiunea, însă într-un ritm mai lent. Mai exact, Profi a deschis peste 170 de magazine noi şi a remodelat alte circa 75. Compania a început să comunice şi remodelările abia în 2021, când a şi început un proces mai amplu în acest sens.

Ţinta iniţială a Profi pentru 2021 era de 250 de unităţi noi. Apoi, oficialii reţelei au anunţat că vor de fapt ca până la finalul anului să fie inaugurate şi modernizate în total 250 de unităţi, lucru care s-a întâmplat.

„Modernizarea presupune un volum mai mare de muncă decât o inaugurare“, spuneau anterior oficialii lanţului.

Într-un an normal, compania are un buget de investiţii de circa 100 mil. euro, bani ce merg atât către deschideri şi remodelări, dar şi către logistică şi portofoliu.

Pentru 2021, oficialii Profi nu comunică o valoare, dar spun că investiţiile au crescut cu 15%.

„În 2022 ne propunem să creştem din nou bugetul de investiţii, cu peste 20%, pentru a susţine realizarea a până la 300 de ma­gazine pe noul format Profi - dintre care 150 de magazine noi (iar restul remodelate – n.red.), dezvoltarea aplicaţiei Profi precum şi alte iniţiative digitale importante (home delivery, RPA, IT cloud, etc), dar şi extinderea capacităţii logistice care trebuie să ţină pasul cu vânzările în creştere continuă.“

În ceea ce priveşte rezultatele financiare, compania a rămas pe minus anul trecut, cu o pierdere de 130 mil. lei, puţin mai mare decât cea din 2020. „Aşa cum menţionam şi în trecut, rezultatul net nu este relevant în cazul nostru, întrucât dezvoltarea per­ma­nentă a reţelei de magazine presupune chel­tuieli cu amortizările în creştere constantă şi dobânzi pentru creditele contractate pentru a suţine această dezvoltare. Dacă la acestea adaugăm şi amortizarea goodwill, o caracteristică a contabilităţii româneşti, ajungem la EBITDA 2021 în sumă de 423 milioane lei, cu 12% mai mare decât în 2020,“ a declarat Andrei Bica, directorul financiar al reţelei de magazine Profi.

Retailerul Profi, ce deţinea la finalul anului trecut peste 1.550 de magazine pe su­p­rafaţă mică, este singurul jucător din co­merţul modern controlat de un fond de in­ves­tiţii, Mid Europa Partners. Acesta a intrat în acţionariat în 2016, preluând com­pania de la un alt fond, Enterprise Investors. În contextul în care fondurile pe­trec în acţionariatul unei companii 4-6 ani, în piaţă se discută deja un exit, mai exact de venirea unui alt acţionar. Pe piaţa de M&A însă, care merge de regulă mână în mână cu economia, pot apărea schimbări sau amânări în funcţie de condiţiile de piaţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
profi,
magazine,
companie,
business

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.