SUA şi Iranul vor relua joi discuţiile în programul nuclear iranian

Autor: Gaidau Ion Postat la 04 septembrie 2014 35 afişări

Statele Unite şi Iranul vor relua joi, la Geneva, discuţiile în programul nuclear iranian, au declarat, miercuri, oficiali americani.

Delegaţia americană, condusă de adjunctul secretarului de Stat Bill Burns şi subsecretarul de Stat Wendy Sherman, va purta negocieri cu oficiali iranieni, joi şi vineri, la Geneva, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat difuzat miercuri seara.

"Aceste consultări bilaterale vor avea loc în cadrul negocierilor nucleare P5+1 conduse de înaltul reprezentant UE Cathy Ashton", arată comunicatul.

Iranul şi ţările din grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) ar fi trebuit iniţial să reia negocierile în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Ele au încheiat la Geneva un acord nuclear interimar pe şase luni cu posibilitate de reînnoire, care a intrat în aplicare la 20 ianuarie. În iulie, ele şi-au oferit alte patru luni, până pe 24 noiembrie, pentru a ajunge la un acord definitiv care să permită garantarea caracterului exclusiv paşnic al programului nuclear iranian în schimbul ridicării totale a sancţiunilor occidentale şi ale ONU care asfixiază economia iraniană de mai mulţi ani.

Puterile occidentale şi Israelul suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma atomică, în timp ce Teheranul afirmă că programul său nuclear este pur civil.

Iranul este "optimist" în ceea ce priveşte un acord internaţional pe tema programului său nuclear înainte de data limită de 24 noiembrie, a afirmat marţi ministrul adjunct iranian al Afacerilor Externe, Abbas Araghchi.

Statele Unite au impus vineri un nou set de sancţiuni împotriva a peste 25 de entităţi şi companii, precum şi a unor persoane acuzate că favorizează programul nuclear iranian şi că susţin "terorismul" cu obiectivul de a "menţine presiunea" asupra Teheranului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
IRAN,
DIPLOMAŢIE
/actualitate/sua-si-iranul-vor-relua-joi-discutiile-in-programul-nuclear-iranian-13203393
13203393
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.