România a înregistrat a treia creştere din UE a comerţului retail în iulie

Autor: Florentina Dragu Postat la 03 septembrie 2014 32 afişări

România a înregistrat în luna iulie a treia creştere din UE a comerţului retail faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după Luxemburg şi Estonia, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene.

La nivelul Uniunii Europene, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar a scăzut cu 0,4% raportat la luna iunie a acestui an.

În zona euro, vânzările cu amănuntul au avansat cu 0,8% în bază anuală şi au coborât cu 0,4% faţă de iunie.

Datele Eurostat arată că, în luna august, cele mai puternice creşteri ale comerţului retail faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate în Luxemburg (14,1%), Bulgaria (9,2%) şi România (6,3%). La polul opus, au fost consemnate scăderi de 2,5% în Malta, 1,1% în Polonia şi de 1% în Belgia şi Austria.

Faţă de luna iunie, Portugalia (2,6%) şi Letonia (2,2%) au afişat cele mai puternice creşteri ale vânzărilor cu amănuntul, în timp ce Austria (-1,5%), Germania (-1,4%) şi Suedia (1,3%) au raportat cele mai abrupte scăderi.

Banca Centrală Europeană va anunţa în după-amiaza zilei de joi decizia de politică monetară, majoritatea economiştilor anticipând noi măsuri de susţinere a economiei din zona euro după ce majoritatea statelor au raportat un PIB în stagnare sau chiar scădere economică pentru cel de-al doilea trimestru.

În plus, inflaţia anuală din zona euro a încetinit în luna august la 0,3%, minimul ultimilor aproape cinci ani, cu mult sub ţinta asumată de BCE, alimentând estimările privind anunţarea unui nou pachet de măsuri după şedinţa de joi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
VÂNZĂRI CU AMĂNUNTUL,
EUROSTAT,
/actualitate/romania-a-inregistrat-a-treia-crestere-din-ue-a-comertului-retail-in-iulie-13196989
13196989
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.