SUA cred că 20-30 de foşti deţinuţi de la Guantanamo s-au alăturat SI sau altor grupări în Siria

Autor: Iuliana Enache Postat la 31 octombrie 2014 54 afişări

Aproximativ 20-30 de foşti deţinuţi de la Guantanamo, dintre care unii eliberaţi în ultimii trei ani, sunt suspectaţi de oficiali americani din serviciile de informaţii şi apărare că s-au alăturat Statului Islamic sau altor grupări militante din Siria.

Oficiali de rang înalt din sectoarele apărării şi serviciilor de informaţii susţin că majoritatea deţinuţilor eliberaţi de la Guantanamo nu se întorc în luptă, iar dintre cei care fac acest lucru doar câţiva luptă în Siria, susţine Fox News, în pagina electronică.

Dintre cei 630 de deţinuţi eliberaţi de la Guantanamo, 180 au revenit sau sunt suspectaţi că au revenit pe câmpul de luptă. Dintre aceştia, sursele citate susţin că 20-30 s-au alăturat fie Statului Islamic, fie altor grupări militante din Siria sau colaborează cu acestea de pe teritoriul altor ţări. Oficialii susţin că majoritatea operează în interiorul Siriei.

"Ştim că unii dintre deţinuţii de la Guantanamo s-au întors pe câmpul de luptă. Suntem conştienţi de acest lucru dar credem că în general politica de închidere a Guantanamo este clar în interesul Statelor Unite, aşa cum a precizat preşedintele", a declarat secretarul Apărării, Chuck Hagel.

Majoritatea islamiştilor eliberaţi în ţările de origine tind să rămână acolo şi să lupte la nivel local. Afganii care s-au întors pe câmpul de luptă, de exemplu, tind să rămână în Afganistan. Dar aceşti oficiali susţin că foştii deţinuţi care s-au alăturat Statului Islamic în Siria au migrat din ţările europene şi africane care au acceptat să îi primească. Printre acestea se numără Egiptul şi Tunisia, precum şi şase ţări europene.

Potrivit unei surse, la Guantanamo mai sunt 149 de deţinuţi, dintre care aproximativ 90 sunt originari din Yemen. Optzeci de deţinuţi sunt în prezent eligibili pentru transfer.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
SIRIA,
GUANTANAMO
/actualitate/sua-cred-ca-20-30-de-fosti-detinuti-de-la-guantanamo-s-au-alaturat-si-sau-altor-grupari-in-siria-13481444
13481444
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.