Studiu: Exporturile de grâu din România au fost situate, în ultimii 4 ani, la nivele cuprinse între 36% şi 50% din producţia totală

Autor: Florentina Niţu Postat la 20 iulie 2022 77 afişări

Studiu: Exporturile de grâu din România au fost situate, în ultimii 4 ani, la nivele cuprinse între 36% şi 50% din producţia totală

Exporturile de grâu din România au fost situate, în ultimii 4 ani, la nivele cuprinse între 36% şi 50% din producţia totală, înregistrându-se un excedent semnificativ al producţiei de grâu în comparaţie cu nivelul consumului intern, potrivit rezultatelor unui studiu privind exporturile de cereale din România, realizat de compania independentă de consultanţă Alinda Bănică Business Consultancy.

„Chiar dacă nivelul capacitaţii depozitelor poate, în teorie, să acopere mare parte a producţiei de cereale, acestea nu sunt distribuite în funcţie de producţiile obţinute, fapt ce conduce la transferul anumitor cantităţi suplimentare direct către export. Nu toate depozitele pot asigura condiţii de păstrare corespunzătoare, fapt ce conduce,  de asemenea, la transferul acestora către export, cu precădere din zona de sud şi vest a ţării unde se înregistrează cele mai mari producţii. O parte importantă a capacitaţilor de depozitare aparţine traderilor internaţionali de cereale, care sunt racordaţi puternic la piaţa internaţională şi vând cantităţi impresionante exclusiv pe baze economice, la preţul cel mai bun, de obicei la export”, adaugă Alinda Bănică, Principal Consultant în cadrul Alinda Bănică Business Consultancy. Nivelul capacitaţii de depozitare, de aproxivativ 29 de milioane de tone în întreaga ţară, poate, în teorie, să acopere mare parte a producţiei de cereale, 25-27 milioane de tone anual, potrivit acesteia.

Variaţiile semnificative cu privire la nivelul exportului au fost generate şi de calitatea producţiei de grâu, în anumiţi ani existând cantităţi nepanificabile, fapt ce a condus la un transfer către consumul destinat animalelor.

În 2021, România a exportat cereale în valoare de peste 3,5 miliarde de euro, confom datelor de la INS. Datele Eurostat arată că producţia de grâu în România, în 2022, se va situa puţin peste 10 milioane de tone, în scădere cu aproximativ 10% - maximum 15% faţă de nivelul anului 2021. Însă, condiţiile climatice nefavorabile au redus din optimismul fermierilor. Totuşi, Alinda Bănică susţine că o criză de ofertă privitoare la grâu este puţin probabilă în ţară în acest an, în ciuda unei scăderi a producţiei.

„Analiza noastră arată că o criză de ofertă privitoare la grâu este puţin probabilă în România, având în vedere nivelul ofertei cu mult superior cererii interne. Avem însă nevoie de continuarea investiţiilor în ceea ce priveşte prelucrarea materiilor prime, inclusiv a grâului. Înfiinţarea de facilităţi de producţie ar putea conduce la o ofertă suplimentară la nivelul produselor procesate, pentru care cererea nu este total acoperită din producţia internă”, a afirmat Alinda Bănică.

La o analiză în istoric a exporturilor şi importurilor de produse agricole, cu focus pe top 10 sectoare, în ultimii 3 ani, se observă că exportul de cereale s-a situat pe locul 6 în total exporturi în 2020 (la 18% din valoarea exporturilor de maşini, aparate şi echipamente electrice), pe locul 6 în 2019 şi pe locul 8 în 2018. În nici unul dintre anii analizaţi de compania de consultanţă Alinda Bănică Business Consultancy, importurile de orice tip de hrană nu au intrat în top 10.

Sectorul agroalimentar a ocupat, în 2021, locul 4 în top sectoare de export, cu o sumă de 1,5 miliarde de dolari, la jumătate din exportul de electronice pe care îl face România, ocupantul locului 1 în top sectoare de export, cu o valoare de 3,1 miliade de dolari, arată o analiză a datelor din 2021, valabile la data de astăzi, iulie 2022.  

Spre comparaţie, în Ungaria, sectorul agrifood ocupă locul 7 în top 10 sectoare de export, cu o valoare de 1,3 miliarde de dolari, iar în Bulgaria, sectorul agrifood ocupă locul 3, cu o valoare de 1,1 miliarde de dolari, potrivit studiului.  

„În opinia noastră, cantitatea suplimentară existentă la nivelul producţiei faţă de nivelul cererii nu va antrena o scădere a preţului, ci un transfer al cantităţilor excedentare pe pieţele externe. Există însă şi posibilitatea unei uşoare scăderi a preţului în cazul în care, ca efect al supraîncărcării infrastructurii logistice cu transporturi din Ucraina, ar fi îngreunate exporturile şi, prin urmare, ar apărea necesitatea vânzării produselor pe piaţa internă”, conchide Alinda Bănică.

Analiza realizată de compania independentă de consultanţă Alinda Bănică Business Consultancy este bazată pe date ale Institutului Naţional de Statistică, Allianz Trade, EU Data şi nu şi-a propus să fie un studiu exhaustiv pe această temă. Alinda Bănică Business Consultancy a fost înfiinţată în urmă cu 15 ani de către Alinda Bănică, antreprenor şi profesionist cu o experienţă de 20 de ani în domeniul financiar şi management consulting.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
productie,
exporturi,
grau,
romania,
studiu,
export

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.