STUDIU: Cele mai mari 500 de companii din SUA ţin în străinătate 2.100 de miliarde de dolari, pentru a evita taxele. Cât păstrează offshore Apple şi Microsoft

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 06 octombrie 2015 265 afişări

Cele mai mari 500 de companii americane păstrează în străinătate profituri în valoare de peste 2.100 de miliarde de dolari, pentru a evita plata taxelor, şi ar datora fiscului din SUA 620 de miliarde de dolari dacă ar repatria fondurile, potrivit unui studiu publicat marţi, citat de Reuters.

Studiul, realizat de două organizaţii non-profit cu orientare de stânga, a contatat că aproape trei sferturi dintre companiile incluse în topul Fortune 500 al celor mai mari companii americane în funcţie de venituri deţin subsidiare în paradisuri fiscale precum Bermude, Irlanda, Luxemburg şi Olanda.

Cele două organizaţii, The Citizens for Tax Justice şi U.S. Public Interest Research Group Education Fund, s-au folosit la realizarea studiului de declaraţiile financiare depuse de companii la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare.

Apple păstrează offshore 181,1 miliarde de dolari, mai mult decât oricare altă companie americană, şi ar datora fiscului 59,2 miliarde de dolari, dacă ar încerca să repatrieze fondurile în SUA, din trei paradisuri fiscale.

Grupul General Electric păstrează 119 miliarde de dolari în 18 paradisuri fiscale, Microsoft 108,3 miliarde de dolari prin intermediul a cinci subsidiare înregistrate offshore, iar grupul farmaceutic Pfizer 74 de miliarde de dolari, prin 151 de subsidiare din străinătate, se arată în studiu.

"Cel puţin 358 de companii, aproape 72% din cele din Fortune 500, operau subsidiare în paradisuri fiscale la sfârşitul lui 2014. Toate aceste companii deţin cel puţin 7.622 de subsidiare în jurisdicţii considerate paradisuri fiscale", potrivit raportului.

Un număr de 30 de companii din Fortune 500 păstrează offshore 1.400 de miliarde de dolari, respectiv 65% din totalul fondurilor de 2.100 de miliarde de dolari deţinute în străinătate de companiile incluse în top.

Din cele 500 de companii, 57 au dezvăluit că s-ar aştepta să plătească taxe suplimentare în sumă totală de 184,4 miliarde de dolari, dacă şi-ar repatria profiturile.

Din rapoartele financiare ale acestor companii rezultă că plătesc în străinătate taxe de circa 6%, comparativ cu un impozit pe profit de 35% în SUA.

Concluzia studiului este că Congresul ar trebui să ia măsuri hotărâte pentru a nu mai permite companiilor să se folosească de paradisurile fiscale şi pentru a readuce corectitudinea în sistemul fiscal american, a reduce deficitul bugetar şi a îmbunătăţi funcţionarea pieţelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
COMPANII,
EVAZIUNE
/actualitate/studiu-cele-mai-mari-500-de-companii-din-sua-tin-in-strainatate-2-100-de-miliarde-de-dolari-pentru-a-evita-taxele-cat-pastreaza-offshore-apple-si-microsoft-14802242
14802242
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.