Streinu Cercel: Persoane infectate cu HIV vor beneficia în 2015 de asistenţă la domiciliu

Autor: Roxana Alexe Postat la 26 noiembrie 2014 115 afişări

Persoane infectate cu HIV, unele dintre acestea fiind consumatoare de droguri, vor beneficia de asistenţă la domiciliu, pentru început în proiect fiind cuprinşi 150 de pacienţi, a declarat miercuri, la conferinţa MEDIAFAX, managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" a spus că proiectul, pentru care fondurile sunt deja alocate, va începe cel mai problabil în a doua jumătate a lunii ianuarie 2015, precizând că acesta are în vedere asigurarea confortului pacienţilor din punct de vedere terapeutic, prin îngrijirea lor la domiciliu.

"Este vorba de o flotilă de şase maşini, care vor avea câte două asistente şi vor fi dotate cu echipamente care vor putea face mai multe testări rapide la domiciliu şi biochimie uscată. Asistenta merge, pacientul completează chestionarul, i se lasă medicaţia, semnează că a primit medicaţia, i se recoltează probele de sânge aferente evaluării, iar apoi urmărim dacă ceea ce a scris în chestionar se corelează cu partea clinică", a declarat profesor dr. Adrian Streinu Cercel, la conferinţa Mediafax dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA.

Streinu Cercel a precizat că programul se va adresa, pentru început, unui număr de 150 de persoane, atât cei care sunt infectaţi cu HIV şi sunt în terapie, consumatori de droguri, cât şi cei care nu mai iau stupefiante.

"În acest fel, le economisim timpul, le creştem nivelul de aderenţă. Înseamnă că pacientului i se va duce medicamentaţia acasă, la o oră de comun acord stabilită în prealabil cu medicul. Astfel urmărim cât se poate de clar aderenţa pacientului. Dacă pacientul dă dovadă că nu este aderent, este scos din acest circuit şi rămâne în circuitul standard. Vrem să creştem confortul pacientului, dar şi să ne asigurăm că ei rămân nedetectabili în continuare şi nu vor transmite acest virus altor persoane", a explicat Adrian Streinu Cercel.

Conferinţa dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, marcată la nivel mondial în data de 1 decembrie, este organizată de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" şi Centrul Român HIV/SIDA.

La nivel mondial, 35,3 milioane de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate zilnic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PROIECT,
ASISTENŢĂ,
DROGURI
/actualitate/streinu-cercel-persoane-infectate-cu-hiv-vor-beneficia-in-2015-de-asistenta-la-domiciliu-13648777
13648777
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.