Statul continuă să se împrumute masiv la început de an: joi, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 2,62 mld. lei prin două licitaţii cu titluri de stat, la dobânzi de 6,17% pe an

Autor: Cristina Bellu Postat la 11 ianuarie 2024 40 afişări

Statul continuă să se împrumute masiv la început de an: joi, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 2,62 mld. lei prin două licitaţii cu titluri de stat, la dobânzi de 6,17% pe an

Ministerul Finanţelor a împrumutat joi de la bănci 2,62 miliarde lei prin două licitaţii cu titluri de stat, la randamente de 6,17% pe an.

În prima licitaţie, Finanţele a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în octombrie 2026 şi a împrumutat de la bănci suma de 1,76 miliarde lei, de aproape trei ori mai mult faţă de valoarea programată, de 600 milioane lei, la o dobândă anuală de 6,17%.

La licitaţie au participat opt dealeri primari, adică cei care au cumpărat obligaţiunile, trimiţând oferte atât în cont propriu, cât şi în contul clienţilor persoane fizice şi juridice.

Volumul total al cererii a fost de 2,74 miliarde lei, din care băncile au oferit în nume şi cont propriu 2,68 miliarde lei.

Din suma totală adjudecată, de 1,76 miliarde lei, băncile au oferit în nume şi cont propriu 1,74 miliarde lei, iar ofertele necompetitive au ajus la 21 mil. lei.

Rata cuponului a fost de 7,2%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului mediu de adjudecare a fost de 6,16%.

La cea de-a doua licitaţie, Ministerul Finanţelor a redeschis o emisiune de titluri de stat scadentă în octombrie 2033  şi a împrumutat de la bănci suma de 853,8  milioane lei, la o dobândă anuală de 6,17%.

Volumul total al cererii a fost de 1,37 miliarde lei, din care ofertele competitive au însumat 1,14 miliarde lei.

Din suma totală adjudecată, băncile au oferit în nume şi cont propriu 698,8 milioane lei.

De la începutul săptămânii şi până în prezent, Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 4 miliarde de lei de la bănci, la dobânzi cuprinse între 6,03%-6,17% pe an.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.