Ce spun investitorii străini despre afirmaţiile premierului Ciucă cum că marii contribuabili nu şi-au plătit datoriile: „Marii investitori sunt şi cei mai mari contribuitori la bugetul de stat. Taxe noi precum una pe cifra de afaceri vor alunga investitorii”

Autor: Răzvan Botea Postat la 21 aprilie 2023 33 afişări

Ce spun investitorii străini despre afirmaţiile premierului Ciucă cum că marii contribuabili nu şi-au plătit datoriile: „Marii investitori sunt şi cei mai mari contribuitori la bugetul de stat. Taxe noi precum una pe cifra de afaceri vor alunga investitorii”

Marii investitori sunt şi cei mai mari contribuitori la bugetul de stat, iar taxe precum una pe cifra de afaceri vor alunga investitorii, au transmis, la solicitarea ZF, Consiliul Investitorilor Străini (FIC), organizaţie care reuneşte unele dintre cele mai mari companii din România.

Precizările vin în contextul în care premierul PNL Nicolae Ciucă a spus săptămâna aceasta că marii contribuabili nu şi-au plătit datoriile la bugetul de stat şi astfel s-a generat o gaură în veniturile statului, care au crescut mult mai slab decât aşteptările. Întrebaţi dacă declaraţia premierului ar putea să însemne şi pregătirea terenului pentru o taxă pe companiile mari, FIC, prin preşedintele Cristian Secoşan, a transmis că în acest moment nu are informaţii clare asupra unei decizii a guvernului în acest sens.

Mesajul integral al Consiliului Investitorilor Străini (FIC)

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a subliniat întotdeauna că pentru investitori este vital să existe predictibilitate şi transparenţă din punct de vedere legislativ şi fiscal. Membrii FIC susţin abordarea strategică, pe termen mediu şi lung a domeniilor cheie, aşa cum este cazul şi regimului fiscal, care trebuie analizat din perspectiva rezultatelor înregistrate la nivelul colectării şi contribuţiei la bugetul de stat, dar şi a dezvoltării economice şi identificarea acelor elemente care trebuie ajustate şi a soluţiilor durabile pentru statul român, companii şi cetăţeni. În special, în contextul macroeconomic dificil marcat de efectele celor mai recente crize (pandemie, piaţa energiei, inflaţie, etc) este importantă identificarea măsurilor pentru redresare, ce vor asigura un echilibru economic şi social fără să producă dezechilibre mai mari pe termen mediu.

La momentul actual nu avem informaţii clare asupra unei decizii a Guvernului de a introduce o astfel de taxă, însă aşa cum am discutat cu autorităţile suntem pregătiţi de a analiza împreună situaţia actuală a contribuţiilor din partea companiilor mari.

În cadrul FIC, analizăm periodic contribuţia membrilor noştri la bugetul de stat, dar şi la nivel de societate (nivelul salariilor). Astfel, cel mai recent studiu privind taxele plătite de membrii FIC publicat în 2022 confirmă că marii investitori sunt şi cei mai mari contribuitori la bugetul de stat: doar o parte dintre membrii FIC, 44 de entităţi au făcut plăţi de peste 11,3 mld. RON către bugetul României, mai mult de jumătate reprezentând contribuţiile sociale şi impozitul pe profit în anul 2019. În acelaşi timp, doar taxele celor 44 de companii analizate însumează 23% din veniturile fiscale în 2019 şi respectiv 24% în 2020.

Taxele plătite 44 de companii membre FIC analizate reprezintă 29% din totalul cifrei de afaceri a acestora, spre deosebire de rezultatele obţinute la nivelul întregii economii – unde veniturile fiscale raportate la cifra de afaceri din economie reprezintă doar 10%. În prezent lucrăm la o actualizare a acestui studiu cu datele aferente anului 2022.

Totodată, am analizat succint şi impactul unei posibile taxe de 1% pe cifra de afaceri asupra membrilor FIC, iar 16,4% dintre companiile FIC ar fi supuse unor pierderi masive, taxa reprezentând întreg profitul companiei. Analizând toţi membrii FIC impactaţi, cota efectivă de impunere poate ajunge la aproximativ 65-68%. În cazul unui astfel de scenariu nu doar companiile vor avea de pierdut, ci şi statul român în raport cu celelalte ţări din punct de vedere competitiv, aceasta fiind o practică aproape inexistentă în ţările dezvoltate.

Prin impunerea unei astfel de măsuri, companiile pot migra unele activităţi în alte ţări din UE, fapt ce contribuie la slăbirea potenţialului de creştere al economiei. Menţionăm că aspectele detaliate sunt rezultate în urma datelor publice şi informaţiilor primite până la acest moment, iar pentru a avea o analiză completă a impactului sunt necesare mai multe detalii asupra mecanismului şi criteriilor de aplicare.

Considerăm că deciziile autorităţilor de a introduce orice măsură fiscală trebuie să aibă la bază o analiză detaliată şi transparentă, consultări ample cu mediul de afaceri şi un calendar de implementare care să asigure predictibilitate şi posibilitatea de ajustare a activităţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.