Spania sub presiune, Draghi în expectativă, băncile mălai visează

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 07 octombrie 2012 49 afişări

Treptat, principala problemă a zonei euro a devenit momentul când Spania va cere ajutor financiar de la UE, FMI şi BCE. Franţa şi Finlanda au cerut deja să fie luată o decizie asupra Spaniei în următoarele săptămâni, mizând pe faptul că, în ciuda noilor măsuri de austeritate echivalente cu 0,77% din PIB, anunţate de Madrid cu scopul de a se încadra într-un deficit fiscal de 4,5% din PIB în 2013, planul de măsuri pare puţin fezabil, iar estimările de creştere economică rămân negative.

BCE a lăsat în această săptămână neschimbate ratele dobânzilor şi nici n-a discutat la şedinţa de joi perspectiva unei reduceri, ţinând cont că, deşi previziunile băncii pentru PIB zonei euro au fost reduse, în paralel au crescut estimările de inflaţie.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, s-a declarat încrezător în succesul măsurilor de reformă în Spania şi a lăsat deschisă posibilitatea ca Madridul să fie ajutat prin noul program al BCE de cumpărare a obligaţunilor emise de statele cu probleme din zona euro. El a precizat însă că numai Spania este cea care poate decide dacă doreşte să apeleze la acest program, făcând aluzie la faptul că orice ţară care solicită ajutorul BCE trebuie să se supună unui set de condiţii vizând reforme fiscale şi structurale mai mult sau mai puţin diferite de cele cerute prin programele cu FMI şi UE acceptate de Grecia sau Portugalia. Reticenţa faţă de astfel de condiţii a ţinut până acum departe guvernele spaniole de orice cerere de ajutor din partea FMI.

Analiştii bancari continuă să aştepte însă nu doar o tăiere a dobânzilor de către BCE până la finele anului, dar şi chiar o nouă rundă de refinanţare ieftină pe termen lung pentru bănci (LTRO), după cea din februarie. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a comentat deocamdată că "măsurile de politică monetară non-standard sunt luate numai atunci când cele tradiţionale nu sunt pe deplin funcţionale".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/spania-sub-presiune-draghi-in-expectativa-bancile-malai-viseaza-10170406
10170406
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.