Soros: Europa este în pericol. Căderea euro ar provoca o criză bancară de necontrolat, iar planeta ar intra într-o recesiune profundă

Postat la 18 august 2011 15 afişări

Europa este în pericol, situaţia este gravă, iar autorităţile, care până în prezent n-au făcut decât să răspundă presiunilor pieţelor, au început să ia lucrurile în serios, spune investitorul american George Soros într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Monde.

Interviul vine după ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, reprezentanţii celor mai mari economii din zona euro, s-au întâlnit, marţi, pentru a discuta despre problemele uniunii monetare. Ce doi au stabilit, printre altele, că vor propune partenerilor europeni crearea unui "veritabil guvern economic" al zonei euro din care vor face parte şefii de state şi de guverne din ţările membre.

Pentru Soros, concluziile la care au ajuns Merkel şi Sarkozy reprezintă un pas înainte, însă el consideră că europenii trebuie să meargă mult mai departe pentru a câştiga lupta cu speculatorii. "Au început să discute soluţii pe termen lung. În prezent, nu există altă cale decât îmbunătăţirea guvernanţei zonei euro. Problema nu mai este de a şti dacă este nevoie de o monedă unică sau nu. Euro există şi dacă se prăbuşeşte, va rezulta o criză bancară de necontrolat. Lumea va cădea atunci într-o recesiune profundă", avertizează Soros.

În discuţiile de marţi, Merkel şi Sarkozy au respins ideea ca ţările zonei euro să emită în comun obligaţiuni euro pentru a facilita accesul la finanţare pentru statele penalizate de pieţe pentru datoriile ridicate. Aceasta soluţie este considerată de unii lideri europeni şi anlişti ca unul dintre puţinele modurile prin care zona euro poate ieşi din criza datoriilor.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
soros,
pericol,
europa,
cadere,
euro
/actualitate/soros-europa-este-in-pericol-caderea-euro-ar-provoca-o-criza-bancara-de-necontrolat-iar-planeta-ar-intra-intr-o-recesiune-profunda-8630606
8630606
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.