Sistemul de control al populaţiei din China depăşeşte orice imaginaţie: Guvernul din Beijing testează un sistem prin care urmăreşte şi notează fiecare cetăţean

Autor: Alex Ciutacu Postat la 26 iulie 2019 860 afişări

Sistemul de control al populaţiei din China depăşeşte orice imaginaţie: Guvernul din Beijing testează un sistem prin care urmăreşte şi notează fiecare cetăţean

Guvernul chinez testează în prezent un plan prin care încearcă să creeze un sistem de credit social la nivel naţional, chiar dacă specialiştii din mediul academic sunt sceptici cu privire la şansele de reuşită ale autorităţilor, potrivit CNBC.

Beijingul şi-a reafirmat luna trecută angajamentul de a construi un sistem complet de credit social – un plan care generează îngrijorări referitoare la controlul extins pe care îl va avea Guvernul asupra vieţii oamenilor.

Ideea principală din spatele proiectului este stabilirea unui standard de încredere prin urmărirea acţiunilor indivizilor din societatea chineză, încurajând unele comportamente în timp ce le pedepseşte pe altele.

Una dintre probleme ţine de corectitudinea pe care ar putea să o aibă un astfel de sistem când impune penalităţi asupra indivizilor, sau cât de uşor îi este unui cetăţean ajung pe „lista neagră” să iasă de acolo.

Până acum, guvernul susţine că a colectat datele pentru 990 de milioane de oameni şi 25,9 milioane de companii – în contextul în care Beijingul vrea să respecte un termen limită autoimpus pentru 2020 în care trebuie să formuleze un plan naţional de credit social.

De când acest proiect a fost demarat în urmă cu cinci ani, câteva programe pilot au apărut cu metrici variate în diferite zone, şi cu consecinţe.

China a blocat milioane de cetăţeni „discreditaţi” din a cumpăra bilete de tren sau de avion ca parte a controversatului sistem naţional de „credit social”, prin care statul vrea să „corecteze” comportamentul cetăţenilor, potrivit The Guardian.

Potrivit Centrului Naţional pentru Informaţii Publice, tribunalele din China le-au interzis celor care voiau să călătorească să îşi cumpere bilete de avion de 17,5 milioane ori până la finalul anului 2018.

Cetăţenii care se află pe „lista neagră” în sistemul de credit social au fost blocaţi din a cumpăra bilete de tren de 5,5 milioane ori.

„Odată discreditat, sunt interdicţii peste tot”, scrie în raportul publicat anul acesta  .

Potrivit unui document guvernamental din 2014, ţinta este să „îi permită cetăţeanului de încredere să umble liber oriunde doreşte în timp ce îl blochează pe discreditat să facă un singur pas”.

Motivele pentru care creditul social al oamenilor poate fi afectat variază de la neplata taxelor individuale până la răspândirea de informaţii false sau consumul de droguri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sistem,
credit,
guvern,
testare,
cetatean,
beijing,
china

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.