Sentinţele bazate pe articol neconstituţional, revizuite şi înaintea deciziei definitive - propunere

Autor: Catalina Cocolos Postat la 23 august 2015 32 afişări

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor completarea codurilor de procedură penală şi civilă astfel încât să fie caz de revizuire a unei hotărâri judecătoreşti şi situaţia în care aceasta s-a întemeiat pe un articol declarat neconstituţional înaintea pronunţării unei decizii definitive.

Propunerea a fost formulată de membrii Comisiei nr. 1 din cadrul Consiliului Superior al Magistraturi (CSM) - Independenţa şi responsabilizarea justiţiei, eficientizarea activităţii acesteia şi creşterea performanţei judiciare, integritatea şi transparenţa sistemului judiciar.

Comisia a constatat că articolul 453 din Codul de procedură penală şi articolul 509 din Codul de procedură civilă se referă doar la situaţia în care Curtea Constituţională declară neconstituţională o prevedere legală după ce hotărârea a devenit definitivă.

"Or această situaţie pare să creeze o inegalitate între justiţiabili în faţa legii, după cum hotărârea judecătorească definitivă a fost pronunţată înainte sau după decizia Curţii Constituţionale de declarare a neconstituţionalităţii unei dispoziţii legale. O astfel de situaţie nu este permisă de art. 16 alin. 1 din Constituţie", se arată în minuta şedinţei Comisiei.

Conform documentului citat, Comisia a apreciat necesar ca revizuirea sau o altă cale extraordinară de atac să fie accesibilă şi atunci când decizia Curţii Constituţionale există anterior hotărârii judecătoreşti definitive, iar aceasta din urmă a fost pronunţată cu nesocotirea deciziei CC. Mai mult, Comisia a constatat diferenţa de reglementare din cele două coduri în privinţa acestui caz de revizuire.

"Comisia a propus Plenului transmiterea punctului de vedere către Ministerul Justiţiei, împreună cu solicitarea de promovare a unor proiecte de acte normative care să vizeze completarea celor două coduri de procedură astfel încât să constituie caz de revizuire a hotărârilor judecătoreşti (sau caz de exercitare a altei căi extraordinare de atac) şi situaţia în care hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţonală anterior pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive", se mai arată în minuta şedinţei Comisiei.

În aceeaşi şedinţă, reprezentanţii CSM au discutat şi despre necesitatea completării articolului 31 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu trei alineate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CSM,
MJ,
PROPUNERE

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/sentintele-bazate-pe-articol-neconstitutional-revizuite-si-inaintea-deciziei-definitive-propunere-14684922
14684922
comments powered by Disqus
Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu } Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu }

Într-un articol de copertă recent scriam despre viaţa angajaţilor în open space – observam cât de mici sunt spaţiile alocate angajaţilor în birourile din România, cât de greu este să ne adaptăm la obiceiurile colegilor şi cum, de multe ori, simţim nevoia să facem de acasă lucrurile importante pentru muncă. A trecut doar o lună de atunci, iar glumele „colegului de bancă'' au devenit amintiri, iar open space-ul pare să fi intrat la capitolul istorie. Ce înseamnă experimentul global al muncii de acasă şi care sunt posibilele urmări ale acestuia?

vezi continuarea
ZF.ro
O nouă descoperire schimbă ce ştim despre coronavirus: cum se transmite de fapt virusul O nouă descoperire schimbă ce ştim despre coronavirus: cum se transmite de fapt virusul
Faţa nevăzută a tehnologiei: Ce se întâmplă de fiecare dată când cumperi un produs cu cardul. Nu aţi ştiut niciodată asta
Mediafax
Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus
Top 10 ţări care îşi vor reveni cel mai rapid la finalul pandemiei de coronavirus, potrivit analiştilor
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Experimentul electoral a început. Ordonanța care răstoarnă logica alegerilor a intrat în linie dreaptă Experimentul electoral a început. Ordonanța care răstoarnă logica alegerilor a intrat în linie dreaptă
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.