Şeful Pentagonului se aşteaptă şi la alte operaţiuni terestre împotriva ISIS în Irak

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 24 octombrie 2015 39 afişări

Secretarul american al Apărării Ashton Carter se aşteaptă şi la alte viitoare raiduri în Irak, împotriva grupării Statului Islamic (SI), ca cel de joi, la care au luat parte trupe americane şi kurde, într-o operaţiune terestră, a declarat el, relatează AFP în pagina electronică.

"Mă aştept să efectuăm mai multe raiduri de acest tip", a declarat el vineri, într-o conferinţă de presă la Pentagon.

Această operaţiune a permis "salvarea vieţii" a 70 de deţinuţi şi culegerea unor "informaţii preţioase", a subliniat el.

Operaţiunea, în care a fost ucis un militar american, diferă de modul de acţiune obişnuit al forţelor americane în Irak, al căror rol este să consilieze şi să asiste forţe locale, şi nu să participe la lupte.

Acest tip de operaţiune "nu înseamnă" că Statele Unite intră într-o "misiune de luptă" în Irak, ci este vorba doar de "continuarea misiunii noastre de consiliere şi asistenţă" acordate forţelor irakiene, a dat el asigurări.

"Atunci când vom avea ocazii să efectuăm acţiuni cu scopul de a face campania să avanseze în mod eficient" împotriva grupării Statul islamic, "nu le vom ocoli", a adăugat el.

Departamentul Apărării a decis, în plus, să adune toate operaţiunile împotriva Statului Islamic, atât în Siria, cât şi în Irak, sub autoritatea unui singur general, faţă de trei câţi erau înainte.

Este vorba despre generalul Sean B. MacFarland, care a devenit cunoscut participând, în Irak, la cooptarea sunniţilor prin intermediul unui ajutor pe care Statele Unite îl acordă acelor grupări irakiene sunnite care doresc să lupte împotriva jihadiţtilor începând din 2007.

Forţele americane şi kurde au luat cu asalt, joi, o închisoare a grupării Statului Islamic, în nordul Irakului, şi au eliberat aproape 70 de deţinuţi, cu preţul vieţii unui american.

Este vorba despre primul militar american ucis în luptă în Irak din 2011 încoace. Victima a fost identificată drept sergent-major Joshua Wheeler, un membru de elită al forţelor speciale americane, decorat în mai multe rânduri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
PENTAGON,
STATUL ISLAMIC
/actualitate/seful-pentagonului-se-asteapta-si-la-alte-operatiuni-terestre-impotriva-isis-in-irak-14860999
14860999
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.