Olguţa Vasilescu: Cei care nu au cotizat 10 ani la pensie trebuie să beneficieze de legislaţie proprie / Ministrul Muncii: I-am trimis lui Cîţu punctul meu de vedere despre Legea salarizării

Postat la 12 februarie 2018 234 afişări

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, luni, că cei care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani la pensie vor avea o legislaţie proprie, precizând că la ora actuală se lucrează în acest sens.

Olguţa Vasilescu: Cei care nu au cotizat 10 ani la pensie trebuie să beneficieze de legislaţie proprie / Ministrul Muncii: I-am trimis lui Cîţu punctul meu de vedere despre Legea salarizării

„Generic li se spune pensionari (celor care nu au cotizat minim 10 ani la bugetul de pensii – n.r). De fapt, beneficiază de aşa numita pensie minim garantată şi neavând stagiu minim de cotizare de 10 ani nu sunt nici la ora actuală catalogaţi ca pensionari. Ne gândim şi la ei ca dovadă că anul trecut s-a crescut cu 30% pensia minim garantată de la 400 la 520 de lei. Anul acesta, de asemenea, avem bugetată o creştere de încă 30% până la suma de 640 de lei, dar este foarte adevărat că vor trebui să beneficieze de o legislaţie proprie pentru că nu pot creşte pe punctul de pensie la fel ca toţi ceilalţi pensionari care sigur vor trebui să aibă pensii mai mari pentru că au cotizat mai mult. În ceea ce priveşte programul de guvernare noi avem prevăzut foarte clar 30% în primii 2 ani şi câte 10% în ceilalţi doi ani până în anul 2020. Dar în ceea ce priveşte pensionarii care au un stagiu de cotizare de peste 10 ani, aici va fi o discuţie separată pe Legea pensiilor. Ei vor creşte pe punctul de pensie şi pentru ei majorările trebuie să fie altele decât în cazul pensiei minim garantate”, a declarat Vasilescu, la Parlament.

În ceea ce priveşte pragul de minimum 10 ani pentru cotizare, Vasilescu a precizat că e posibil să fie modificat.

„În Europa, în general, este vorba de un stagiu minim de cotizare de 15 ani, însă legislaţia pe care am avut-o anterior, ne-a dus către această variantă de zece ani, dar sigur, legea va fi în dezbatere publică, va trece prin cele două Camere ale Parlamentului. Este foarte clar că poate să suporte modificări. Vom vedea, e prematur să discutăm. Voiam doar să clarific faptul că nu abandonăm nicio persoană şi că cei care generic sunt numiţi acum pensionari, de fapt şi în aceste momente sunt pe indemnizaţia socială minimă şi nu au statutul de pensionari, la fel ca toţi ceilalţi”, a declarat ministrul.

Cititi mai multe pe www.medaifax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.