Scăderea preţului petrolului a fost cauzată şi de creşterea datoriilor companiilor din energie

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 08 februarie 2015 74 afişări

Scăderea la jumătate a preţului petrolului a fost cauzată nu doar de producţia mai mare de petrol la nivel mondial, ci şi de datoriile companiilor din sectorul energiei, care au crescut de patru ori faţă de 2003, potrivit unui raport realizat de Banca Reglementelor Internaţionale.

Datoria companiilor din domeniul energiei se ridică în prezent la 800 de miliarde de dolari, în condiţiile în care se situa sub 200 de miliarde de dolari în 2003, relatează Bloomberg.

În momentul în care preţul petrolului a început să coboare, valoarea activelor folosite ca garanţie de către producători a scăzut, determinând companiile să vândă o parte mai mare din producţie pe piaţa futures.

"Schimbările legate de producţie şi consum nu oferă o explicaţie satisfăcătoare în ceea ce priveşte declinul abrupt al preţului petrolului. Povara datoriilor companiilor din sectorul petrolier a influenţat evoluţia pieţei şi a contribuit la declinul preţurilor", se arată în raport.

Scăderea cotaţiilor petrolului a condus la creşterea costurilor de împrumut pentru companiile din energie, care au menţinut un nivel ridicat al producţiei pentru a-şi asigura veniturile.

Preţul petrolului Brent a înregistrat un declin de aproximativ 60% din luna iunie a anului trecut până în luna ianuarie a acestui an, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a refuzat să reducă producţia de petrol, iar volumul produs în Statele Unite a atins maximul ultimelor trei decenii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PETROL,
PRET
/actualitate/scaderea-pretului-petrolului-a-fost-cauzata-si-de-cresterea-datoriilor-companiilor-din-energie-13809742
13809742
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.