Savantul de top al UE pleacă în mijlocul furtunii: Profesorul Mauro Ferrari şi-a dat demisia de la conducerea Consiliului European pentru Cercetare în mijlocul pandemiei de COVID-19

Autor: Alex Ciutacu Postat la 08 aprilie 2020 660 afişări

Savantul de top al UE pleacă în mijlocul furtunii: Profesorul Mauro Ferrari şi-a dat demisia de la conducerea Consiliului European pentru Cercetare în mijlocul pandemiei de COVID-19

Preşedintele Consiliului European pentru Cercetare (ERC) – savantul de top al Uniunii Europene – a demisionat, după ce nu a reuşit să convingă Bruxelles-ul să lanseze un program amplu de cercetare pentru a lupta cu pandemia de COVID-19, potrivit FT.

Profesorul Mauro Ferrari, care a început un mandat de patru ani la şefia instituţiei ştiinţifice de top la data de 1 ianuarie, şi-a depus demisia în faţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, marţi după-amiază.

„Am fost foarte dezamăgit de răspunsul european în faţa COVID-19. Am ajuns la ERC fiind un susţinător înfocat al Uniunii Europene, însă criza COVID-19 mi-a schimbat complet părerea, deşi continui să susţin cu entuziasm idealurile colaborării internaţionale”, a spus Mauro Ferrari.

ERC-ul a fost înfiinţat în 2007 pentru a finanţa cei mai buni oameni de ştiinţă din Uniunea Europeană şi a devenit una dintre cele mai prestigioase entităţi finanţatoare din domeniu, cu un buget anual de crica 2 miliarde euro.

Profesorul Ferrari a spus că ruptura lui de Comisia Europeană s-a născut la începutul lunii martie, „întrucât a devenit evident că pandemia va fi o tragedie de proporţii nemaivăzute.

El spune că a propus încă de atunci înfiinţarea unui program special prin ERC pentru a combate pandemia de COVID-19.

„Am crezut că într-un astfel de moment cei mai buni savanţi din lume ar trebui să primească resurse şi oportunităţi pentru a combate pandemia, cu medicamente noi, vaccinuri, instrumente noi de diagnosticare, noi abordări comportamentale bazate pe ştiinţă, pentru a înlocui instuiţia liderilor politici”, a spus el.

Însă el spune că ideea sa a fost respinsă de Consiliul Ştiinţific al ERC, susţinând că structura instituţiei are o abordare „de jos în sus” – finanţând propuneri lansate direct de cercetători, în locul unei abordări „de sus în jos”, care s-ar baza pe un program de finanţare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pandemie,
cercetare,
demisie,
ferrari,
top,
consiliu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.