"Sărutul" lui Brâncuşi din cimitirul Montparnasse rămâne obiect de dispută ruso-franceză

Postat la 12 februarie 2019 119 afişări

Una dintre cele mai importante creaţii ale lui Constantin Brâncuşi, "Sărutul/ Le Baiser", amplasată în cimitirul Montparnasse din Paris, este de foarte mulţi ani obiectul unei dispute între statul francez şi moştenitorii rusoaicei pe mormântul căreia se află sculptura.

"Sărutul" lui Brâncuşi din cimitirul Montparnasse rămâne obiect de dispută ruso-franceză

În 1910, Tatiana Raşevskaia, o rusoaică exilată la Paris, s-a sinucis la vârsta de 23 de ani. În memoria ei, familia tinerei a cumpărat sculptura reprezentând un cuplu îmbrăţişându-se, de la un artist român necunoscut în epocă. Era vorba despre "Sărutul/ Le Baiser", în prezent una dintre cele mai importante sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi, care a fost amplasată pe mormântul rusoaicei, ca monument funerar.

"Este destul de puţin comun ca o operă de o asemenea importanţă, de o asemenea raritate, să fie plasată într-un loc public, cam la îndemâna oricui", comentează Jérôme Dupuis, jurnalist al publicaţiei franceze L'Express, pentru Francetvinfo.com.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
brancusi,
sarut,
cimitir

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.