Şansa României de a deveni exportator net de gaze naturale

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 09 februarie 2013 31 afişări

România ar putea deveni exportator net de gaze până în 2020, după posibile descoperiri importante de depozite gazeifere în acest an, care ar plasa rezervele româneşti din Marea Neagră la 600 de miliarde de metri cubi, a declarat şeful diviziei române a companiei canadiene Sterling Resources, Mark Beacom.

"Este cel mai atractiv an de până acum pentru explorare şi foraj în sectorul românesc al Mării Negre. Presupun că vom vedea descoperiri majore, cu toate săpăturile care vor avea loc în 2013", a declarat Beacom, într-un interviu acordat Bloomberg la Sofia.

Pentru exploatarea rezervelor de 600 miliarde de metri cubi previzionate de Beacom va fi nevoie de investiţii de până la 30 miliarde de dolari, potrivit managerului Sterling, care citează un studiu efectuat de compania de consultanţă Purvin & Gertz. Cheltuielile operaţionale necesare pentru producţie ar putea ajunge la 25 miliarde de dolari, a afirmat el.

Totodată, guvernul român ar urma să încaseze 45 miliarde de dolari din taxe şi redevenţe pe parcursul exploatărilor, anticipează Beacom. "Este practic o apreciere estimativă, iar până când vom începe să forăm şi să dovedim rezervele nu vom şti despre cât este vorba, suntem într-o etapă preliminară", a adăugat reprezentantul Sterling.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sansa-romaniei-de-a-deveni-exportator-net-de-gaze-naturale-10552800
10552800
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.