Ruşii cumpără maşini Porsche şi SUV-uri Lexus pentru a-şi proteja economiile de deprecierea rublei

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 08 decembrie 2014 121 afişări

Ruşii cumpără maşini Porsche şi SUV-uri Lexus pentru a-şi proteja economiile de deprecierea rublei, pentru anul viitor fiind anticipate creşteri puternice ale preţurilor.

În aceste condiţii, vânzările de vehicule Porsche, precum crossover-ul Cayenne, au urcat luna trecută cu 55%, iar cererea pentru Lexus cu 63%, relatează Bloomberg.

Centrele de vânzare a vehiculelor Lexus au suplimentat personalul pentru a face faţă numărului mai mare de clienţi, care a crescut cu o treime, potrivit Toyota Motor.

Nu doar cei bogaţi vor să cumpere maşini, ci şi oamenii de rând, care vor să îşi convertească rublele în bunuri, în condiţiile în care moneda s-a depreciat cu 19% faţă de dolar, de la 1 noiembrie. Valul recent de cumpărături favorizează piaţa auto, care a fost puternic afectată de problemele economice ale Rusiei.

Luna trecută, vânzările auto din Rusia au scăzut cu doar 1,1%, limitând declinul din primele 11 luni la 12%, potrivit Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Europeni (AEB) din această ţară.

"Maşinile, indiferent dacă sunt ieftine sau premium, sunt vândute acum ca pâinea caldă. Nu a mai fost o astfel de cerere în ultimii 10 ani", a declarat Tatiana Lukoveţkaia, director general la Rolf Group, unul dintre cei mai mari dealeri auto din Rusia.

Cheltuielile mai mari ale ruşilor au legătură mai mult cu inflaţia şi deprecierea monedei, decât cu Crăciunul. Economii în valoare de 1 milion de ruble valorează în prezent circa 18.600 de dolari, înregistrând un declin de aproximativ 4.650 de dolari faţă de 1 noiembrie, iar maşinile reprezintă o investiţie bună. În trimestrul patru, preţurile vehiculelor au crescut cu numai 5%-7%, potrivit Rolf Group, în timp ce inflaţia a atins luna trecută 9,1%.

Alexei, un bancher de la o bancă importantă din Rusia, a cumpărat în noiembrie un coupe Audi A7, pentru care a plătit, în urma devalorizării rublei, o sumă mai mică decât ar fi plătit anterior, echivalentă cu 40.000 de dolari.

"În perioade de criză, oamenii consideră maşinile o investiţie. Regula potrivit căreia o maşină se devalorizează cu 20% odată ce a ieşit din showroom nu mai este valabilă", a explicat Andrei Rodionov, director pentru comunicare la divizia din Rusia a Mercedes-Benz.

Producătorii încearcă să nu transfere în totalitate impactul devalorizării rublei asupra cumpărătorilor, dar o creştere mai mare a preţurilor va fi inevitabilă, anul viitor, a arătat Lukovetskaia.

Joerg Schreiber, preşedinte la AEB, a spus că cererea de retail a fost extraordinară în ultimele săptămâni, iar cumpărătorii se grăbesc să facă achiziţii, înaintea majorărilor de preţuri anticipate pentru anul viitor, iar perspectiva pentru decembrie este promiţătoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
AUTO,
VÂNZĂRI
/actualitate/rusii-cumpara-masini-porsche-si-suv-uri-lexus-pentru-a-si-proteja-economiile-de-deprecierea-rublei-13709034
13709034
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.