Rusia şi Franţa au ajuns la un acord asupra rambursării unei nave Mistral, anunţă Kremlinul

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 31 iulie 2015 169 afişări

Rusia şi Franţa au ajuns la un acord asupra sumei unei rambursări în contul unei nave de război franceze de tip Mistral, a anunţat joi un consilier de la Kremlin, relatează AP în pagina electronică.

Un consilier al preşedintelui Vladimir Putin, Vladimir Kojin, a declarat joi pentru agenţia rusă de stat RIA Novosti că Parisul şi Moscova şi-au încheiat negocierile asupra sumei pe care Franţa urmează să o plătească pentru că nu a livrat un portelicopter de tip Mistral.

Kojin nu a spus despre ce sumă este vorba, dar a precizat că aceasta va fi anunţată atunci când va fi anulat contractul.

Contractul, în valoare totală de 1,2 miliarde euro, ar fi reprezentat cea mai mare vânzare de armament de către un stat membru NATO către Rusia.

François Hollande declara la începutul acestei săptămâni, luni seara, că urmează să ia "în săptămânile următoare" o decizie cu privire la livrarea către Rusia a navelor de tip Mistral.

Prima dintre cele două nave de război - "Vladivastok" - urma să fie predată Moscovei la jumătatea lui noiembrie 2014, în timp ce a doua - "Sevastopol" - urmează să fie livrată Rusiei, în mod teoretic, în toamna lui 2015.

Parisul a anunţat la sfârşitul lui noiembrie amânarea "până la noi ordine" a livrării navei Vladivastok, ţinând cont de rolul Rusiei în conflictul din Ucraina.

Însă situaţia s-a deteriorat, iar Franţa studiază de-acum diverse opţiuni posibile cu privire la soarta celor două nave militare.

Potrivit unei publicaţii ruseşti, Franţa ar fi propus Rusiei să rezilieze în mod oficial contractul de livrare a navelor Mistral şi să-i ramburseze suma de 785 de milioane de euro, deja plătită, cu condiţia să poată reexporta navele de război.

Vânzarea către Rusia a două nave de tip Mistral, încheiată în iunie 2011, în mandatul lui Nicolas Sarkozy, a fost evaluată la aproximativ 1,2 miliarde de euro. Aceste BPC-uri sunt nave de război polivalente care pot transporta elicoptere şi/sau tancuri sau pot găzdui la bord un stat major.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
MISTRAL,
FRANŢA
/actualitate/rusia-si-franta-au-ajuns-la-un-acord-asupra-rambursarii-unei-nave-mistral-anunta-kremlinul-14659086
14659086
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.