Rusia reia importurile de fructe din Moldova

Autor: Ioana Bojan Postat la 12 iunie 2015 37 afişări

Rusia a reluat importurile de fructe din Republica Moldova, a anunţat Agenţia Naţională moldoveană pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), citată de IPN în pagina electronică.

Potrivit unui comunicat al ANSA, "în urma vizitei inspectorilor Rosselhoznadzor, în perioada 29 mai-1 iunie, sub garanţiile oferite de ANSA, au fost reluate exporturile de fructe către Federaţia Rusă, începând cu data de 12 iunie".

Deocamdată au fost reluate exporturile de mere, pere, gutui, caise, cireşe, vişine, nectarine, prune şi porumbele. ANSA continuă dialogul cu organismul rus pentru protecţia consumatorilor Rosselhoznadzor, pentru extinderea numărului de companii care ar putea exporta fructe pe piaţa Federaţiei Ruse.

Două instituţii-cheie din Rusia însărcinate cu controlul fluxului alimentelor, Rosselhoznadzor şi Rospotrebnadzor, au interzis începând din vara lui 2014 importuri din Ucraina, Republica Moldova, UE şi SUA, în contextul sancţiunilor impuse de occidentali Rusiei, acuzată de implicare în conflictul din Ucraina.

Moscova este adesea acuzată că utilizează "arma comercială", invocând în special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatică asupra vecinilor săi. Ea a utilizat această armă împotriva Ucrainei şi Republicii Moldova, ca reacţie la semnarea de către cele două foste republici sovietice a unui tratat de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
R.MOLDOVA,
RUSIA,
IMPORTURI
/actualitate/rusia-reia-importurile-de-fructe-din-moldova-14445268
14445268
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.