Rusia reclamă UE la Organizaţia Mondială a Comerţului pe tema legislaţiei în domeniul energiei

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 02 mai 2014 56 afişări

Rusia este pe cale să reclame Uniunea Europeană la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) pe tema legislaţiei comunitare în domeniul energiei, cunoscută ca "Third Energy Package", relatează Novinite.

Reclamaţia se va referi la prevederile care împiedică o singură companie să deţină şi să opereze o conductă de gaze, a relatat EUObserver.

Parlamentarii UE au aprobat regula în cadrul legislaţiei care guvernează piaţa comunitară a gazelor şi electricităţii. Cadrul legislativ a intrat în vigoare în 2009 şi are rolul să stimuleze concurenţa pe piaţa gazelor şi să contribuie la reducerea preţurilor.

Potrivit Third Energy Package, dacă Gazprom vrea să rămână pe piaţa Uniunii Europene, trebuie să se divizeze în două companii, una care extrage gaze şi una care le transportă. În plus, în cazul în care companiile energetice sunt deţinute de entităţi din afara UE, acestea trebuie să obţină aprobări suplimentare.

Rusia susţine că Gazprom este singura companie care are dreptul să exporte gazele şi că regulile UE nu trebuie aplicate retroactiv, pentru a acoperi contracte semnate înainte de 2009.

"În opinia Rusiei, aceste reguli şi alte elemente ale Third Energy Package intră în contradicţie cu obligaţiile UE în OMC, în privinţa principiilor de bază referitoare la nediscriminare şi accesul pe piaţă", a declarat Maksim Medvedkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Dezvoltării, agenţiilor ruse de presă.

Third Energy Package afectează şi un alt interes major al Rusiei, proiectul gazoductului South Stream. Rusia rusţine că proiectul South Stream este unul internaţional şi nu trebuie supus legislaţiei UE şi că primele acorduri au fost semnate în 2008, înainte ca Third Energy Package să intre în vigoare.

Procedurile OMC prevăd că oficialii UE şi ai Rusiei au la dispoziţie 60 de zile pentru a ajunge la un acord. În caz contrar, OMC va înfiinţa o comisie de arbitraj pentru evaluarea cazului. În ultimă instanţă, OMC poate fie să impună o modificare a politicilor contestate, fie sancţiuni economice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
UE,
OMC
/actualitate/rusia-reclama-ue-la-organizatia-mondiala-a-comertului-pe-tema-legislatiei-in-domeniul-energiei-12568362
12568362
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Câţi bani câştigăm din EURO 2020? O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.