Rusia îşi suspendă participarea la acordul privind exporturile de cereale din Ucraina

Autor: Dorin Oancea Postat la 30 octombrie 2022 28 afişări

Rusia îşi suspendă participarea la acordul privind exporturile de cereale din Ucraina

Rusia şi-a suspendat participarea la un acord mediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene, după atacurile asupra navelor din Crimeea, anunţă Reuters. 

Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele ucrainene, cu ajutorul dronelor, au atacat navele Flotei Mării Negre din Sevastopol, cel mai mare oraş din Crimeea anexată de Rusia, în primele ore ale zilei de sâmbătă.

"Având în vedere... actul terorist al regimului de la Kiev cu participarea experţilor britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în asigurarea securităţii "coridorului de cereale", partea rusă suspendă participarea la punerea în aplicare a acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene", a precizat ministerul într-o declaraţie.

Ministerul a declarat anterior că atacurile cu drone de sâmbătă au fost în mare parte respinse, cu pagube minore la o navă rusească.

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Andriy Yermak a acuzat sâmbătă Rusia de "şantaj" şi de "atacuri teroriste inventate" pe propriul teritoriu, în urma exploziilor produse sâmbătă în peninsula Crimeea.

Comentariile sale au fost un răspuns aparent la acuzaţiile Rusiei potrivit cărora Ucraina s-ar afla în spatele exploziilor.

Separat, ministrul rus al agriculturii, Dmitri Patruşev, a declarat mai devreme sâmbătă că Rusia este pregătită să furnizeze gratuit până la 500.000 de tone de cereale ţărilor sărace în următoarele patru luni, cu asistenţă din partea Turciei.

"Ţinând cont de recolta din acest an, Federaţia Rusă este pe deplin pregătită să înlocuiască cerealele ucrainene şi să livreze livrări la preţuri accesibile tuturor ţărilor interesate", a declarat el.

De la semnarea de către Rusia şi Ucraina a Iniţiativei privind cerealele din Marea Neagră, susţinută de ONU, în Turcia, la 22 iulie, mai multe milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiţă şi soia au fost exportate din Ucraina.

Martin Griffiths, şeful ONU pentru ajutor umanitar, declarase abia miercuri că este "relativ optimist" că acordul va fi prelungit după jumătatea lunii noiembrie.

În cadrul acordului, Ucraina a putut să îşi reia exporturile de cereale şi îngrăşăminte din Marea Neagră, care se blocaseră în momentul invaziei ruse. Acordul privind exporturile din Ucraina a fost convenit iniţial pentru 120 de zile.

Într-o declaraţie separată, ministerul rus de externe a declarat că, în urma atacurilor asupra navelor ruseşti, "partea rusă nu poate garanta siguranţa navelor civile de mărfuri uscate care participă la "Iniţiativa Mării Negre" şi suspendă implementarea acesteia începând de astăzi pentru o perioadă nedeterminată.

Vineri târziu, un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, făcuse apel la părţi să reînnoiască pactul.

"Subliniem urgenţa de a face acest lucru pentru a contribui la securitatea alimentară în întreaga lume şi pentru a atenua suferinţa pe care această criză globală a costului vieţii o provoacă miliardelor de oameni", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
cereale,
acord

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.