Rus: Privatizarea CFR Marfă va fi finalizată anul viitor

Autor: Ioan Dornescu Postat la 10 martie 2015 50 afişări

Privatizarea transportatorului feroviar de stat CFR Marfă va fi finalizată anul viitor, termen agreat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

"În acordul cu FMI e 2016", a spus Rus, răspunzând unei întrebări privind termenul de finalizare a procedurii.

Premierul Victor Ponta a anunţat la 9 februarie că Ministerul Transporturilor vrea să lanseze procedura de selectare a consultantului pentru reluarea procesului de privatizare a companiei CFR Marfă.

"Se face selecţia pentru consultant, se porneşte selectarea consultantului", a declarat Ponta, la finalul negocierilor cu FMI, Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială.

Guvernul a încercat în 2013 să privatizeze CFR Marfă, însă procesul nu a fost finalizat, inclusiv pe fondul disputelor între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Şeful Guvernului a cerut atunci ca vânzarea companiei să fie reavizată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, condus de Băsescu, iar preşedintele a solicitat ca Ponta să îşi asume răspunderea pentru privatizare.

În iunie 2013, compania GFR, controlată de omul de afaceri Gruia Stoica, fusese declarată câştigătoare în procesul de privatizare a companiei feroviare, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

Tranzacţia nu a fost finalizată însă până la termenul limită, 14 octombrie, deoarece unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra operaţiunii.

După eşecul privatizării, Guvernul s-a angajat faţă de FMI la o restructurare agresivă a CFR Marfă, fiind decisă disponibilizarea a 2.500 de angajaţi, reprezentând circa 30% din numărul total de personal.

CFR Marfă, controlată de stat prin Ministerul Transporturilor, este cel mai mare transportator feroviar de marfă local, urmat de Grup Feroviar Român.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PRIVATIZARE,
CFR MARFĂ,
/actualitate/rus-privatizarea-cfr-marfa-va-fi-finalizata-anul-viitor-13962774
13962774
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.