Romtelecom si Cosmote, in scadere in primul trimestru

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 06 mai 2011 12 afişări

Veniturile operatorilor cu actionariat comun Romtelecom si Cosmote s-au diminuat in primele trei luni ale acestui an comparativ cu perioada similara din 2010.

Romtelecom a inregistrat o diminuare de 10,9% a veniturilor, pana la 166,3 de milioane de euro, in timp ce EBITDA s-a prabusit cu 62,6% paba la 22,2 de milioane de euro.

Operatorul Cosmote Romania a avut o scadere de numai 6,5% in primele trei luni ale acestui an fata de aceeasi perioada din 2010, veniturile ajungand la 107,3 de milioane de euro, in timp ce EBITDA s-a majorat pana la 17,9 de milioane de euro, in conditiile in care anul trecut nivelul era de 6,6 milioane de euro. Marja EBITDA in venituri a urcat astfel de la 5,7% in primul trimestru al anului trecut, la 16,7% anul acesta.

Piata telecom din Romania traverseaza o perioada foarte dificila, fiind puternic afectata de scaderea consumului la nivelul populatiei.

"In pofida unor semne de stabilizare macroeconomica in România in primul trimestru, in principal datorita exporturilor si proiectelor de infrastructura, cheltuielile populatiei au ramas reduse. Piata de telecomunicatii a fost din nou dominata de oferte foarte agresive", se arata intr-un raport al OTE, actionarul marjoritar al Romtelecom.

Numărul de linii de telefonie al Romtelecom era de 2,57 de milioane de euro la finalul lunii martie, in scadere cu 5,1% fata de primele trei luni din 2010. Numarul de clienti ai serviciilor de televiziune a crescut insa cu 14,9% pana la peste un milion, in timp ce serviciile broadband au avut un avans chiar mai mare, de 24,5%, pana la 1,06 milioane.

Cosmote a incheiat primele trei luni ale anului cu 6,6 de milioane de clienti, dintre care 22,4% abonati, potrivit raportului OTE. Numarul este in scadere, avand in vedere ca la finalul lui 2010 operatorul avea 6,9 de milioane de clienti.

"Excluzând costurile programului de disponibilizari voluntare din primul trimestru al anului trecut, EBITDA s-a dublat, reflectând imbunatatirile operationale semnificative in urma integrarii cu succes a Zapp", se arata in raport.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Romtelecom,
Cosmote
/actualitate/romtelecom-si-cosmote-in-scadere-in-primul-trimestru-8238207
8238207
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.