Rompetrol şi ENI pierd procesul cu Consiliul Concurenţei. Instanţa le reduce amenda

Autor: Alina Oprea Postat la 10 iulie 2015 104 afişări

Rompetrol, a doua companie petrolieră pe piaţa locală, şi ENI România au pierdut irevocabil procesul cu Consiliul Concurenţei, prin care atacaseră amenda primită pentru o înţelegere de tip cartel, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României le-a redus suma de plată la 2% din afacerile pe 2010.

Instanţa confirmă astfel că societăţile petroliere au încălcat legea concurenţei, însă le reduce amenda de la 2,6% la 2% din cifra de afaceri realizată în anul 2010.

Potrivit deciziei instanţei, Rompetrol Downstream SRL este obligată să plătească 122,73 milioane lei, iar amenda pentru ENI România SRL se ridică la 8,61 milioane lei.

Ambele decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt irevocabile.

De asemenea, instanţa a confirmat irevocabil la începutul lunii iulie încălcarea legii concurenţei şi de către compania petrolieră MOL Romania, prin participarea la o înţelegere de tip cartel pe piaţa carburanţilor. Instanţa a redus însă amenda aplicată de autoritatea de concurenţă companiei MOL cu 20%, de la 80,2 milioane lei la 64,2 milioane lei.

Astfel, până în prezent, instanţa a soluţionat irevocabil trei din cele şase procese cu companiile petroliere aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În perioada următoare sunt aşteptate soluţionările în cazul recursurilor formulate de SC OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing SRL şi Lukoil Romania SRL.

La sfârşitul anului 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.

SC OMV Petrom SA (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom şi Petrom V) a primit o amendă de 366,5 milioane de lei. SC OMV Petrom Marketing SRL (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) a fost amendată cu 137,2 milioane de lei, în timp ce SC Rompetrol Downstream SRL a primit o amendă de 159,5 milioane de lei. SC Lukoil Romania SRL a fost amendată cu 136,8 milioane de lei, SC MOL Romania Petroleum Products SRL cu 80,2 milioane de lei şi SC ENI Romania SRL cu 11,1 milioane de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROMPETROL,
ENI,
CONSILIUL CONCURENŢEI
/actualitate/rompetrol-si-eni-pierd-procesul-cu-consiliul-concurentei-instanta-le-reduce-amenda-14573280
14573280
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.