Romgaz, inca nu

Postat la 07 februarie 2006 14 afişări

Luna trecuta, presedintele Basescu ceruse Guvernului "sa analizeze daca este necesara privatizarea imediata a Romgaz, avand in vedere actuala conjunctura pe piata internationala a energiei".

Luna trecuta, presedintele Basescu ceruse Guvernului "sa analizeze daca este necesara privatizarea imediata a Romgaz, avand in vedere actuala conjunctura pe piata internationala a energiei". Guvernul a analizat si a decis: privatizarea Romgaz nu se va face cu un investitor strategic, adica nu va urma schema de vanzare a Petrom, unde cumparatorul devine actionar majoritar. "In actualul context de pe piata energiei, privatizarea acestei societati cu un investitor strategic ar fi dezavantajoasa pentru statul roman", suna comunicatul de la Guvern.

 

E greu de spus insa despre ce fel de privatizare va fi vorba, atata vreme cat consultantul strain selectat de autoritati si care va prezenta propuneri pe aceasta tema (consortiul format din Credit Suisse First Boston si Romanian American Enterprise Fund) nu si-a spus cuvantul inca. Totusi, conform Guvernului, consultantul va veni cu propuneri pentru strategia de privatizare in termen de sase luni, ceea ce inseamna ca autoritatile vor lua atunci o decizie. Cu consultant sau fara, curentul de opinie antiprivatizare din Romania castiga teren pe zi ce trece.

 

Dupa ce Guvernul a sugerat ca e posibil ca privatizarea CEC sa fie amanata cu doi ani sau sa se faca doar cu investitori financiari, Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) a lansat un raport unde apreciaza ca amanarea ar putea fi o decizie gresita, fiindca trecerea timpului nu face decat sa erodeze cota de piata a CEC in favoarea altor banci si implicit valoarea de vanzare a acesteia. Dupa BA-CA, autoritatile au gresit asteptandu-se ca ofertantii pentru CEC sa fie dispusi sa plateasca 500-600 de milioane de euro, cand de fapt ofertele au ramas in jur de 300 de milioane.

 

De alta parere este insa Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care spune de-a dreptul ca privatizarea CEC ar trebui sa fie anulata, iar institutia mai bine sa se transforme in casa de economii pur si simplu pentru populatie. Pentru un efect mediatic mai mare, AOAR a ales sa-si expuna acest punct de vedere chiar  in cursul intalnirii de saptamana trecuta cu delegatia FMI venita la Bucuresti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/romgaz-inca-nu-2510149
2510149
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.