Românii continuă goana după locuinţe. Cum arată piaţa de creditare în prima jumătate a anului şi unde se îndreaptă aceasta

Autor: Ioana Matei Postat la 28 iulie 2021 269 afişări

Românii continuă goana după locuinţe. Cum arată piaţa de creditare în prima jumătate a anului şi unde se îndreaptă aceasta

Valoarea creditelor intermediate de KIWI Finance în primele şase luni ale acestui an este peste 700 de milioane de lei, cu 45% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, numărul contactărilor pe Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă, a crescut cu 30% în primul semestru din 2021 comparativ cu primul semestru al anului 2020, potrivit unui comunicat de presă trimis de Storia.ro şi KIWI Finance.  Cum a evoluat piaţa de creditare în acest an şi care este este volumul creditului mediu în cele mai mari oraşe din România sunt informaţii din ultima analiză KIWI Finance. 

Cum arată valoarea creditului mediu în oraşele cele mai mari din ţară

Numărul total al creditelor ipotecare acordate în România a crescut cu 30% în luna mai faţă de luna ianuarie a acestui an şi cu 49% faţă de luna mai a anului trecut.

„În 2021 a continuat efervescenţa achiziţiilor imobiliare situată pe un trend continuu crescător în ultimii şapte ani. Principalii factori sunt creşterea cererii solvabile, nevoia locativă mare, dobânzile şi costurile creditelor la minime istorice, creşterea veniturilor medii şi creşterea plajei de venituri mari, randamentele interesante şi sustenabile şi interesul crescut de achiziţie al românilor din străinătate. În acelaşi timp, ritmul construcţiilor noi a crescut şi avem anunţate proiecte mari şi foarte mari (sute sau chiar mii de unităţi) care au un factor mare de leverage. Pentru a doua parte a anului urmărim presiunea pe costuri - materiale şi forţă de muncă pe de o parte şi sustenabilitatea cererii care contrabalansează tendinţa de încălzire a pieţei. Avem mai puţine unităţi noi ajunse la finalizare faţă de prima parte a anului, ceea ce va duce cel mai probabil la o creştere a cererii pe piaţa secundară,” a declarat Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

Conform datelor KIWI Finance, creditul mediu a crescut cu 4% în iunie faţă de ianuarie, iar anualizat brokerul se aşteaptă la o creştere de 7-8%. Creditul mediu pe ţară este de aproximativ 300.000 lei, în timp ce în Bucureşti se îndreaptă spre 350.000 lei. Cel mai mare credit mediu din ţară este în Cluj, cu o valoare de peste 350.000 lei, în timp ce în alte oraşe mari ca Timişoara şi Constanţa încă se păstrează în media naţională. În Iaşi, creditul ipotecar mediu ajunge la 270.000 lei.

„Datele publicate de KIWI Finance şi Storia.ro ne arată o creştere importantă în zona de creditare şi totodată un interes crescut faţă de anunţurile imobiliare. Ne bucurăm că, prin intermediul parteneriatului dintre Storia.ro şi KIWI Finance, care a împlinit deja trei luni, utilizatorii noştri se pot concentra pe găsirea casei visurilor lor, în timp ce pot apela şi la expertiza valoroasă a brokerilor KIWI, astfel încât să poată lua cea mai bună decizie în legătură cu finanţarea locuinţei lor,” a declarat Răzvan Voicu, General Manager Storia.ro & OLX Imobiliare.

Parteneriatul dintre Storia.ro şi KIWI Finance pune la dispoziţia utilizatorilor Storia.ro o pagină dedicată creditării, cu informaţii utile în achiziţionarea unei locuinţe. Pagina a fost accesată până în prezent de peste 200.000 de utilizatori din întreaga ţară, iar 4.500 dintre aceştia au iniţiat comunicarea cu un broker KIWI Finance prin completarea formularului de pe platformă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
creditare,
piata,
locuinte,
romani,
continuare,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.