România are un nou miliardar. Cine este miliardarul creat de inflaţia record din 2022

Autor: Florentina Niţu Postat la 28 iunie 2023 45013 afişări

România are un nou miliardar. Cine este miliardarul creat de inflaţia record din 2022

Pe fondul inflaţiei record din 2022, preţul mărfurilor alimentare a crescut cu 22% de-a lungul anului trecut, potrivit statisticilor naţionale. 

 

Pe fondul inflaţiei record din 2022, preţul mărfurilor alimentare a crescut cu 22% de-a lungul anului trecut, potrivit statisticilor naţionale. Astfel, în sectorul cărnii mai mulţi jucători s-au apropiat sau au bifat primul miliard de lei, pe care până acum îl atinsese doar Smithfield România, grup deţinut de investitori chinezi, care a rămas în continuare lider de piaţă.

Aaylex One, producătorul Cocorico deţinut majoritar de Bogdan Stanca, şi Agricola din Bacău, un grup integrat care face carne de pui, mezeluri şi produse ready meal, au încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 1,14 miliarde de lei, respectiv 1,12 miliarde de lei, după creşteri de 35%, respectiv 37% faţă de anul precedent, peste rata inflaţiei.

De asemenea, Transavia, producător de carne de pasăre din judeţul Alba, deţinut de familia Popa, a înregistrat o cifră de afaceri de 991 de milioane de lei, iar Unicarm, controlat de Vasile Lucuţ, a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 965 de milioane de lei, în creştere cu 35% faţă de anul precedent, şi un profit net de 19 milioane de lei, dublu faţă de cel din 2021, conform datelor oferite de reprezentanţii săi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.