România are cel mai mic buget pentru Sănătate din UE

Autor: Gabriela Pătrulescu Postat la 16 noiembrie 2020 62 afişări

România alocă 5,6% din PIB pentru Sănătate şi ocupă ultimul loc din UE. Bugetul a crescut în ultimii ani, dar şi cheltuielile s-au înmulţit. În plus, statul nu investeşte în medicina de familie şi în prevenţie, iar managerii spitalelor nu sunt pregătiţi.

România are cel mai mic buget pentru Sănătate din UE

Sănătatea costă puţin în ochii guvernanţilor. România alocă 5,6% din PIB, fiind pe ultima poziţie în U.E. În fiecare an, s-au alocat bani mai mulţi, dar insuficienţi. Spitale noi nu s-au construit şi investiţiile importante se lasă aşteptate. De asemenea, numeroşi manageri nu ştiu să coordoneze resursele materiale şi umane, susţine un fost consilier al ministrului Sănătăţii.

„Avem manageri care nu sunt suficienţi pregătiţi. Avem manageri care sunt la influenţa politicului. La Neamţ au fost 8 manageri în ultimele 12 luni. Aşa ceva este inacceptabil. Vedem cazuri peste cazuri de corupţie mare, corupţie mică la nivelurile cele mai înalte”, a declarat doctorul Marius Ungureanu.

Marius Ungureanu consideră că strategia de sănătate ar trebui schimbată complet prin investiţii în sistemul ambulator şi în medicina de familie, astfel încât să se uşureze povara spitalelor.

„Să vă dau un exemplu. De ce să internăm un pacient cu hipertensiv doar pentru monitorizarea tensiunii timp de şapte zile într-un spital care înseamnă nişte costuri enorme când acest lucru ar putea fi făcut în ambulator”, a precizat Marius Ungureanu.

Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost în 2019 de 5% din PIB, iar anul acesta s-a ajuns la 5,6% din PIB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
buget,
sănătate,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.