Revoluţia fiscală a PDL

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 iunie 2013 64 afişări

În încercarea de a-şi dovedi eficienţa în opoziţie, PDL a anunţat că va depune la Parlament o iniţiativă legislativă de relaxare fiscală, prin reducerea cotei unice de la 16% la 12% şi a CAS cu 5% pentru angajatori.

Revoluţia fiscală a PDL

În paralel, iniţiativa prevede majorarea salariului minim pe economie de la 800 la 1.000 de lei şi scutirea de la plata impozitului a profitului reinvestit în tehnologie. Fostul ministru de finanţe Gheorghe Ialomiţianu a justificat propunerea afirmând că guvernul Boc (plecat de la putere în februarie 2012) a stabilizat macroeconomic ţara şi că deci România îşi poate permite acum astfel de măsuri.

Ceea ce n-a mai spus Ialomiţianu este că FMI, cu care autorităţile, inclusiv preşedintele Traian Băsescu, vor să încheie un nou acord, a refuzat sistematic României orice măsură de relaxare fiscală, inclusiv după încheierea guvernării Boc, opunându-se inclusiv iniţiativei actualei puteri de a reduce TVA la pâine.

În tabăra puterii, reacţia, dacă se poate spune aşa, a venit doar sub forma unor reflecţii cvasi-filozofice ale ministrului Varujan Vosganian, care a afirmat la un eveniment ZF că România nu poate ajunge la o creştere economică de 4% fără renunţarea la cotă de TVA de 24%, şi fără o scădere a CAS, astfel încât ambele ar trebui să fie, în opinia lui, preocupări ale Guvernului în 2014.

Cât despre cota unică, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va menţine pe durata întregului mandat cota unică de 16% pentru companii, iar decizia privind introducerea unui impozit diferenţiat pe venitul salarial acordat persoanelor fizice va fi luată în funcţie de situaţia bugetară.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revolutia-fiscala-a-pdl-11007625
11007625
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.